<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök hívei és bírálói is szerda este, nem mindenhol békésen. Joe Biden áll csütörtök reggel közelebb a győzelemhez, de nem csak a tüntetések indultak be, hanem a jogi eljárások is: máris indított négy pert Trump az eredmények miatt.

Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki. Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak.

Az MTI beszámolója szerint az oregoni Portland városában azonban elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát. Portlandben nem csak a választások miatt elégedetlenkedők vonultak utcára, hanem a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetők is.

Tüntetők feliratokat tartanak a kezükben, amelyeken azt követelik, hogy az elnökválasztáson leadott összes szavazatot számolják meg, New Yorkban, 2020. november 4-én, egy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. Fotó: EPA / Justin LaneTüntetők feliratokat tartanak a kezükben, amelyeken azt követelik, hogy az elnökválasztáson leadott összes szavazatot számolják meg, New Yorkban, 2020. november 4-én, egy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. Fotó: EPA / Justin Lane

Trump egyszerre négy pert indított, több újraszámlálást is kért

Az MTI arról is ír: Donald Trump elnök kampánytörzse és a republikánusok közben egyszerre négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában. Wisconsinban és Michiganben - ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt már győzött - a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz.

Most Biden áll közelebb a győzelemhez, de senki se tudja, mikor lesz vége

A wisconsini és michigani győzelem után Joe Bidennek már csak 6 elektori szavazat hiányzik ahhoz, hogy elnyerje az elnöki címhez szükséges 270 elektori szavazatot. Négy államban, Georgiában, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Nevadában nincs még eredmény, a levélben érkező szavazatokat számolják, emiatt nem lehet tudni, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Ha a számlálással végeznek is, már beindult a jogászkodás, ami a hivatalos eredmény kihirdetését tovább késlelteti - az amerikai választási törvény ugyanis lehetőséget biztosít a szavazatok újraszámlálásának kérvényezésére, ha a végeredmény alapján kevesebb mint egy százalékos a különbség a két jelölt között.

A bizonytalanságot jól mutatja, hogy az elnökválasztást élőben követő nagy amerikai portálok közül csütörtök reggel több (pl. Fox News, Politico) úgy számol, hogy Bidennek 264, Trumpnak 214 elektori szavazatot sikerült elnyernie, a CNN viszont egyelőre csak 253 elektort tart nyilván Biden oldalán - a különbséget Arizona jelelnti, amely 11 elektort küldhet, és a CNN még nem látja biztosnak ebben az államban a szavazatok jelenlegi feldolgozottsága mellett Biden győzelmét. A CNN-hez hasonlóan a The New York Times és a Washington Post is 253 elektort ír Bidenhez, Arizonát nem eldöntöttként tartják nyilván.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.