<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Júliusban az export és az import euróban számítva egyaránt 7,6 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi többlet 19 millió euróval volt több mint egy éve.

Az előző hónapban, júniusban az export és az import is elmaradt az egy évvel korábbitól, 7,3 százalékkal, illetve 2,3 százalékkal, az aktívum azonban jóval nagyobb, 488 millió euró volt.

Az év első hét hónapjában 3,8 százalékkal nőtt az export és 5,8 százalékkal az import, az exporttöbblet 3,361 milliárd eurót tett ki, 1,003 milliárddal maradt el egy évvel korábbitól.

 

Júliusban az export 9,003 milliárd euró volt, az import 8,727 milliárd eurót tett ki. Az export értéke február, március és május után a negyedik legmagasabb összeg ebben az évben, az import értéke csak márciusban, és májusban volt idén nagyobb a júliusinál.

A kivitel 80 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, a behozatal 74 százaléka onnan érkezett.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt mondta: „A tényadatokhoz képest korábban alacsonyabb bővülésre volt kilátás, az export esetében 0,5, az importnál pedig 1,5 százalékos növekedésre lehetett számítani. Ehhez képest jóval tempósabb volt a bővülés mindkét oldalon. A júniusi adat meglepően rossz lett, a július pedig ezt valamelyest kompenzálta.”

A külkermérleg a júliust 276 millió eurós többlettel zárta, ez 19 milliós növekedés az egy évvel ezelőtti eredményhez képest. A szakember elmondta, hogy a júliusi eredmények kedvezőek, az összkép azonban kevésbé. Elsősorban a nemzetközi kereslet lanyhulása, főként az eurózóna gyengélkedése miatt.

„Júliusban a GDP-hez mért külkereskedelmi többlet 4,4 százalékos volt, szemben a januári 5, illetve a tavaly júliusi több mint 7 százalékkal. Ez a mutató egyébként 2016 végén volt a csúcson, akkor több mint 9 százalékra rúgott. Vagyis két és fél év alatt megfeleződött a mutató. Ennek háttarében az áll, hogy a lakossági fogyasztás és a beruházások felfutása miatt az import jelentősen bővült. Az export növekedése pedig lassult a lanyhuló nemzetközi konjunktúra miatt” – tette hozzá.

Az elemző szerint az év hátralévő részében folytatódhat az eddigi trend, azaz a külkermérleg GDP-hez mért többlete csökkenhet. Az importnál bővülés, az exportnál pedig további lassulásra van kilátás.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.