2019. szeptember 6. 10:10
MTI

Júliusban az export és az import euróban számítva egyaránt 7,6 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi többlet 19 millió euróval volt több mint egy éve.

Az előző hónapban, júniusban az export és az import is elmaradt az egy évvel korábbitól, 7,3 százalékkal, illetve 2,3 százalékkal, az aktívum azonban jóval nagyobb, 488 millió euró volt.

Az év első hét hónapjában 3,8 százalékkal nőtt az export és 5,8 százalékkal az import, az exporttöbblet 3,361 milliárd eurót tett ki, 1,003 milliárddal maradt el egy évvel korábbitól.

 

Júliusban az export 9,003 milliárd euró volt, az import 8,727 milliárd eurót tett ki. Az export értéke február, március és május után a negyedik legmagasabb összeg ebben az évben, az import értéke csak márciusban, és májusban volt idén nagyobb a júliusinál.

A kivitel 80 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, a behozatal 74 százaléka onnan érkezett.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt mondta: „A tényadatokhoz képest korábban alacsonyabb bővülésre volt kilátás, az export esetében 0,5, az importnál pedig 1,5 százalékos növekedésre lehetett számítani. Ehhez képest jóval tempósabb volt a bővülés mindkét oldalon. A júniusi adat meglepően rossz lett, a július pedig ezt valamelyest kompenzálta.”

A külkermérleg a júliust 276 millió eurós többlettel zárta, ez 19 milliós növekedés az egy évvel ezelőtti eredményhez képest. A szakember elmondta, hogy a júliusi eredmények kedvezőek, az összkép azonban kevésbé. Elsősorban a nemzetközi kereslet lanyhulása, főként az eurózóna gyengélkedése miatt.

„Júliusban a GDP-hez mért külkereskedelmi többlet 4,4 százalékos volt, szemben a januári 5, illetve a tavaly júliusi több mint 7 százalékkal. Ez a mutató egyébként 2016 végén volt a csúcson, akkor több mint 9 százalékra rúgott. Vagyis két és fél év alatt megfeleződött a mutató. Ennek háttarében az áll, hogy a lakossági fogyasztás és a beruházások felfutása miatt az import jelentősen bővült. Az export növekedése pedig lassult a lanyhuló nemzetközi konjunktúra miatt” – tette hozzá.

Az elemző szerint az év hátralévő részében folytatódhat az eddigi trend, azaz a külkermérleg GDP-hez mért többlete csökkenhet. Az importnál bővülés, az exportnál pedig további lassulásra van kilátás.

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!