<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Négy százalékkal bővült a hazai termelés.

2022 júliusában az ipari termelés volumene 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,6 százalékkal bővült. A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene, a leginkább a villamos berendezés gyártásában, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. júniusinál 1,1 százalékkal nagyobb volt.

  • Az ipari export volumene 4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 16,1, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 14,2 százalékkal bővült.
  • Az ipar belföldi értékesítése 3,3 százalékkal emelkedett, a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 29, a csekély súlyú bányászaté 5,4 százalékkal bővült 2021 júliusához viszonyítva.
  • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 24 százaékát képviselő járműgyártás 16,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 15,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 16,3 százalékkal nőtt.

Jól ment az autógyáraknak is. Fotó: MTI/Újvári Sándor
Jól ment az autógyáraknak is. Fotó: MTI/Újvári Sándor

  • A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 3,0, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 29 százalékkal emelkedett.
  • A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,4 százalékkal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások visszaestek. A legnagyobb súlyt (21 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,2, a pékáru, tésztafélék gyártásában 2,2 százalékkal. A többi alágazatban 3,9 és 91 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.
  • Az előző hónapokhoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal a villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 54, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 31 százalékkal bővült.
  • A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
  • Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (10,4 százalékkal), valamint a gép, gépi, berendezés gyártásában (3,7 százalékkal) is.
  • A legnagyobb mértékben, 15,5 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás jelentős visszaesése miatt.