2019. április 5. 16:14

Személyiségi jog megsértése miatt kell a Győri Ítélőtábla elé fáradniuk.

A Győri Ítélőtáblán folytatódik jövő héten a Czeglédy Csaba és a Mediaworks Hungary Zrt. közötti per személyiségi jog megsértése ügyében - derül ki a lapunkhoz eljuttatott tárgyalási jegyzékből.

A Mediaworks jogászának Győrben lesz jelenése A Mediaworks jogászának Győrben lesz jelenése

Az ügy előzménye, hogy a kiadóhoz tartozó, 37 ezer példányban megjelenő Szombathelyi 7 nap című ingyenes hetilap 2016. szeptember 24-i számában "Már üzlettársait is átveri?" címmel jelentetett meg egy írást, vagyis a per tárgyát képező közleményt.

Idézzük a peranyagból: "A cikk sajtóértesülésekre és az ORFK-ra hivatkozva számolt be egy magánokirat-hamisítás és különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult nyomozásról „Újabb vitatható ügybe keveredett dr. Czeglédy Csaba” kezdettel. Nevesítette a bűncselekményt és közölte, hogy az eljárás a felperes cégcsoportja körül indult. A cikk szövegében szerepelt, hogy a nyomozásban a felperes cége, a H. O. Zrt. is érintett, de az is, hogy a nyomozás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik. Beszámolt arról, hogy a felperes mintegy 160 millió forinttal akarta megkárosítani üzlettársait azzal, hogy az általa megvásárolt üzletrészek vételára megfizetésének kötelezettségétől a bíróság megtévesztésével kívánt megszabadulni. A H. O. Zrt. 2007- ben üzletrészeket vásárolt, tovább értékesítette azokat, de a vételárat nem fizette ki. A Fővárosi Törvényszék a felperes cégét a vételár és a kamatok megfizetésére kötelezte. A Pesti Srácok portálra hivatkozva állította a cikk, hogy a felperes hamis szerződésekkel, azok fiktív tartalmára vonatkozó érveléssel, közokiratba foglalásával próbálta a bíróságot megtéveszteni. A Fővárosi Ítélőtábla az ítéletet helybenhagyta, és ráirányította a figyelmet arra, hogy a perben több bűncselekmény is megvalósulhatott „a Czeglédyék által csatolt valótlan adatokat tartalmazó dokumentumokra figyelemmel”. A Nemzeti Nyomozó Iroda előtt folyamatban lévő eljárásra rálátó forrásra hivatkozva állította, „az ügyben már a bűnismétlés is megvalósulhatott és a jogerős bírósági ítélet alapján elrendelt végrehajtási eljárásban felmerült a fedezetelvonás bűncselekményének vizsgálata is”. Ezt követően a közlemény utalt arra, hogy napirendre kerülhet az elkövető előzetes letartóztatása, majd kitért arra, hogy információi szerint „Czeglédyék a H. O. Zrt. helyébe lépő új munkaerő-közvetítő cég és iskolaszövetkezet megszerzése ügyében folytatnak tárgyalásokat. Megtörténhet, hogy az MSZP politikusa az áldásos gazdasági tevékenységét új cégcsoport keretében folytatja majd tovább, a diákok bérével és más kötelezettségek megfizetésével adós H. O. Zrt-t pedig a nagy összegű adótartozást felhalmozó bukott iskolaszövetkezet után küldi”. Végül a cikk közismert tényként rögzítette, hogy korábban a felperest jogerősen elítélték adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt."

Ebben az ügyben egyébként politikai szálat is felfedeztek az ellenzéki pártok, állítva, hogy a szocialista kötődésű Czeglédyt "ki akarják csinálni".

Visszatérve a bírósági iratokra, abban az szerepel még, hogy a felperes a per tárgyát képező közlemény kapcsán sajtó-helyreigazítási pert nyert a Szombathelyi 7 Nap szerkesztősége és a jelen per alperesének jogelődje ellen. A bíróság helyreigazító közlemény közzétételére kötelezte a Szombathelyi 7 Nap szerkesztőségét. Keresetében a felperes a jogsértés szankciójaként kérte, hogy a bíróság tiltsa el az alperest a további jogsértéstől, tehát a felperes jóhírneve, becsülete és emberi méltósága megsértésétől, és kérte 3 millió forint sérelemdíj és kamatai megfizetésére kötelezni az alperest.

Az elsőfokon eljáró Veszprémi Törvényszék megállapította, hogy az alperes megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát a Szombathelyi 7 Nap 2016. szeptember 24-i lapszámában megjelent állításaival, eltiltotta az alperest a további jogsértéstől és kötelezte 1 millió forint sérelemdíj megfizetésére. A bíróság 7 állítás esetében, mivel azok valótlan tényállítások, megalapozottnak tartotta a kereseti kérelmet. 2 kijelentés esetében úgy ítélte meg, hogy a kifejezésmódja alapján nem valósít meg becsületsértést és személyiségi jogsértést, míg további 3 kijelentés vonatkozásában megállapította, hogy azok való tényállítások, köztük a per tárgyát képező cikk címe is.

Az elsőfokú ítélet ellen a felperes és az alperes is fellebbezést terjesztett elő. A felperes kérte az elsőfokú bíróság ítéletének részbeni megváltoztatását, és a keresetének való teljes helyt adást. Az alperes az ítéletet részbeni megváltoztatásával a kereset teljes elutasítását kérte.

A tárgyalásra április 11-én kerül sor a Győri Ítélőtáblán. A jelenlegi alperes, a Mediaworks időközben betagozódott a gigantikus jobboldali médiabirodalmat összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>