<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sajtóhírek szerint a sürgősségi ellátást is ki kell fizetniük azoknak, akik hat hónapon át nem fizetnek járulékot.

Mostanában az egyik leginkább figyelt makrogazdasági mutató lett az infláció, főleg azért, mert ennek változását mindenki azonnal megérzi a saját zsebén. Az árak az elmúlt időszakban gyorsabban emelkedtek, mint amihez hozzászoktunk korábban. Főleg a nyugdíjasok érezték meg ezt, ahogy arra lapunk folyamatosan felhívta a figyelmet.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Van azonban még egy réteg Magyarországon, akiknek nagyon fontos volt az árak alakulása a nyáron. Pontosabban júliusban. Azokról van szó, akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Nekik havonta egy meghatározott összeget kell befizetniük a társadalombiztosításba, hogy megváltsák ezt a jogosultságot.

Ez az összeg idén 7710 forint, ami jövőre emelkedni fog. A 2021-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben ugyanis azt rögzítette a parlament, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot minden évben az előző év júliusi inflációval kell emelni.

Az irányadó adat augusztus eleje óta ismert, de eddig nem kapott nagy figyelmet ebben az összefüggésben a sajtóban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint júliusban 3,8 százalékos volt az infláció, vagyis ezzel kell növelni jövő januártól a egészségügyi szolgáltatási járulék idei összegét.

Ha elvégezzük a szorzást, azt kapjuk, hogy a következő évben 8000 forintot kell majd fizetni a tb felé ezen a jogcímen (ennél pár forinttal nagyobb összeg adódik, de a szabály szerint 100 forintra kell kerekíteni). Vagyis havi szinten 290 forintttal emelkedik a járulék, ami éves szinten 3480 forintot jelent. Ez egyébként elég közel van ahhoz az összeghez, amit lapunk prognosztizált.

Fontos, már júliustól hatályos változás továbbá, hogy amennyiben elmarad a járulékfizetéssel az arra kötelezett, akkor az eddigi három helyett hat hónapi tartozás felhalmozódása után elég rendezni a tartozást. Viszont ennek ára van: egyben meg is kell térítenie az egészségügyi ellátást az arra szorulónak. Ma a Népszava pedig már arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a halasztható, hanem a sürgősségi ellátásokra is vonatkozik ez az előírás. Erről augusztusban adott ki rendeletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása szerint egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles:

  • az a belföldi személy, aki nem biztosított továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosult,
  • tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet,
  • a központi költségvetés a saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülő – foglalkoztatottnak vagy kiegészítő tevékenységet végzőnek nem minősülő személyek, a gyermekgondozási díjban részesülők valamint a Tbj. 22. § (1) bekezdés a)-f), h)-p) és r)-t) pontjában meghatározott személyek után.

A NEAK honlapja szerint az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség további feltétele, hogy a járulékfizetésre kötelezett a bejelentkezést megelőzően, legalább egy év megszakítás nélküli, a lakcímnyilvántartás szerinti bejelentett lakóhellyel (tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan esetén bejelentett szálláshellyel) rendelkezzen Magyarország területén. Az egyéves időtartamba beleszámít az a legfeljebb kilencven napos időszak is, amely alatt a belföldi személy nem rendelkezett Magyarország területén bejelentett lakóhellyel.