TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Sajtóhírek szerint a sürgősségi ellátást is ki kell fizetniük azoknak, akik hat hónapon át nem fizetnek járulékot.

Mostanában az egyik leginkább figyelt makrogazdasági mutató lett az infláció, főleg azért, mert ennek változását mindenki azonnal megérzi a saját zsebén. Az árak az elmúlt időszakban gyorsabban emelkedtek, mint amihez hozzászoktunk korábban. Főleg a nyugdíjasok érezték meg ezt, ahogy arra lapunk folyamatosan felhívta a figyelmet.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

Van azonban még egy réteg Magyarországon, akiknek nagyon fontos volt az árak alakulása a nyáron. Pontosabban júliusban. Azokról van szó, akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Nekik havonta egy meghatározott összeget kell befizetniük a társadalombiztosításba, hogy megváltsák ezt a jogosultságot.

Ez az összeg idén 7710 forint, ami jövőre emelkedni fog. A 2021-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben ugyanis azt rögzítette a parlament, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot minden évben az előző év júliusi inflációval kell emelni.

Az irányadó adat augusztus eleje óta ismert, de eddig nem kapott nagy figyelmet ebben az összefüggésben a sajtóban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint júliusban 3,8 százalékos volt az infláció, vagyis ezzel kell növelni jövő januártól a egészségügyi szolgáltatási járulék idei összegét.

Ha elvégezzük a szorzást, azt kapjuk, hogy a következő évben 8000 forintot kell majd fizetni a tb felé ezen a jogcímen (ennél pár forinttal nagyobb összeg adódik, de a szabály szerint 100 forintra kell kerekíteni). Vagyis havi szinten 290 forintttal emelkedik a járulék, ami éves szinten 3480 forintot jelent. Ez egyébként elég közel van ahhoz az összeghez, amit lapunk prognosztizált.

Fontos, már júliustól hatályos változás továbbá, hogy amennyiben elmarad a járulékfizetéssel az arra kötelezett, akkor az eddigi három helyett hat hónapi tartozás felhalmozódása után elég rendezni a tartozást. Viszont ennek ára van: egyben meg is kell térítenie az egészségügyi ellátást az arra szorulónak. Ma a Népszava pedig már arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a halasztható, hanem a sürgősségi ellátásokra is vonatkozik ez az előírás. Erről augusztusban adott ki rendeletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása szerint egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles:

  • az a belföldi személy, aki nem biztosított továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosult,
  • tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet,
  • a központi költségvetés a saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülő – foglalkoztatottnak vagy kiegészítő tevékenységet végzőnek nem minősülő személyek, a gyermekgondozási díjban részesülők valamint a Tbj. 22. § (1) bekezdés a)-f), h)-p) és r)-t) pontjában meghatározott személyek után.

A NEAK honlapja szerint az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség további feltétele, hogy a járulékfizetésre kötelezett a bejelentkezést megelőzően, legalább egy év megszakítás nélküli, a lakcímnyilvántartás szerinti bejelentett lakóhellyel (tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan esetén bejelentett szálláshellyel) rendelkezzen Magyarország területén. Az egyéves időtartamba beleszámít az a legfeljebb kilencven napos időszak is, amely alatt a belföldi személy nem rendelkezett Magyarország területén bejelentett lakóhellyel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.