2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. Legalábbis erre lehet következtetni a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Az egészségbiztosítási szolgáltatásokról szóló kormányrendelet új bekezdéssel módosult, nevezetesen azzal, hogy ha valaki nem fizeti a társadalombiztosítási járulékát hat hónapon keresztül, viszont muszáj kórházi ellátást igénybe vennie, akkor ez nem jogosítja fel őt arra, hogy a hat hónap kifizetésével utólag kiválthassa az egészségügyi ellátásra való jogosultságát.

Mindez arra enged következtetni, hogy nem csak a féléves járulék összegét, de a kórházi kezelést is ki kell fizetnie az illetőnek.

Nem csak a hátralékot, a kórházi kezelést is ki kell fizetni. Fotó: Pixabay
Nem csak a hátralékot, a kórházi kezelést is ki kell fizetni. Fotó: Pixabay

Tehát míg korábban három hónapos fizetésképtelenség után vált érvénytelenné a TAJ-kártya, most hat hónap után lesz érvénytelen, viszont pusztán a féléves díj kifizetésével nem áll vissza automatikusan az egészségügyi biztosítás állapota.

Jó tudni, hogy 2020. július 1-jétől a NAV fokozott figyelemmel kíséri az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezetteket, ezért a magánszemély biztosítási jogviszonyának, illetve jogosultságának megszűnéséről is rövid időn belül értesül. Ezt követően 8 napon belül az adóhatóság olyan tájékoztatást küld a fizetésre kötelezettnek, mely tartalmazza a fizetési kötelezettségre, és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságra vonatkozó szabályokat. A NAV a járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán előírja, a befizetéseket pedig nyilvántartja. Aki jogosulatlanul veszi igénybe a közegészségügyi intézményeket, arról úgynevezett „kapcsolati kód” feltüntetésével tájékoztatják a NAV-ot.

Arról is írtunk már korábban, hogy jövőre emelkedik a társadalombiztosítási járulék összege. A havi 7710 forint a 2020. júliusi infláció mértékével fog emelkedni, azaz hozzávetőleg napi 216 forinttal, így jövő év januárjától már közel 8000 ezer forintotkell havonta.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!