TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 2. 16:51

Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. Legalábbis erre lehet következtetni a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Az egészségbiztosítási szolgáltatásokról szóló kormányrendelet új bekezdéssel módosult, nevezetesen azzal, hogy ha valaki nem fizeti a társadalombiztosítási járulékát hat hónapon keresztül, viszont muszáj kórházi ellátást igénybe vennie, akkor ez nem jogosítja fel őt arra, hogy a hat hónap kifizetésével utólag kiválthassa az egészségügyi ellátásra való jogosultságát.

Mindez arra enged következtetni, hogy nem csak a féléves járulék összegét, de a kórházi kezelést is ki kell fizetnie az illetőnek.

Nem csak a hátralékot, a kórházi kezelést is ki kell fizetni. Fotó: Pixabay Nem csak a hátralékot, a kórházi kezelést is ki kell fizetni. Fotó: Pixabay

Tehát míg korábban három hónapos fizetésképtelenség után vált érvénytelenné a TAJ-kártya, most hat hónap után lesz érvénytelen, viszont pusztán a féléves díj kifizetésével nem áll vissza automatikusan az egészségügyi biztosítás állapota.

Jó tudni, hogy 2020. július 1-jétől a NAV fokozott figyelemmel kíséri az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezetteket, ezért a magánszemély biztosítási jogviszonyának, illetve jogosultságának megszűnéséről is rövid időn belül értesül. Ezt követően 8 napon belül az adóhatóság olyan tájékoztatást küld a fizetésre kötelezettnek, mely tartalmazza a fizetési kötelezettségre, és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságra vonatkozó szabályokat. A NAV a járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán előírja, a befizetéseket pedig nyilvántartja. Aki jogosulatlanul veszi igénybe a közegészségügyi intézményeket, arról úgynevezett „kapcsolati kód” feltüntetésével tájékoztatják a NAV-ot.

Arról is írtunk már korábban, hogy jövőre emelkedik a társadalombiztosítási járulék összege. A havi 7710 forint a 2020. júliusi infláció mértékével fog emelkedni, azaz hozzávetőleg napi 216 forinttal, így jövő év januárjától már közel 8000 ezer forintotkell havonta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.