<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

75 bázisponttal emelte meg az egyhetes betéti kamatokat a magyar jegybank. A lépés a forint mélyrepülése miatt indokoltnak mondható.

Az eddigi 4,60 százalék helyett 5,35 százalékon hirdette meg csütörtökön az MNB az egyhetes betéti tendert, ami újabb 75 bázispontos kamatemelésnek felel meg. A lépés összhangban áll Virág Barnabás minapi kijelentésével, az MNB alelnöke ugyanis azt jelezte, hogy folyamatosan monitorozzák a piacot, és minden lehetséges eszközt bevetnek, ami szükséges.

A döntés olyan szempontból váratlan volt, hogy januárban az alelnök még arról beszélt, hogy a terveik szerint a Monetáris Tanács döntései után egyszer emelkedik az egyhetes betéti ráta. A másik oldalról viszont teljesen indokolt a döntés. A forint az ukrán háború miatt napról-napra gyengült és újabb történelmi mélypontokat ért el. Igaz, az MNB sokszor deklarálta, hogy a fizetőeszközünk kapcsán nincs deklarált árfolyamcélja. Ugyanakkor a közel másfél évtizedes csúcson lévő infláció miatt a mostani gyenge forintárfolyam mellett a jegybank sem mehet el, hiszen ez az importárak emelkedésével tovább fűti a fogyasztói árak szárnyalását.

A kamatdöntés hírére a forint minimális erősödést mutatott, a 380-as szint közeléből 378,50-re mozdult el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.