2019. augusztus 27. 12:11

Merthogy a most hivatalban lévő Windisch László mandátuma október 1-jén lejár, s nem kizárt, hogy a parlament csak az október 13-ára kiírt önkormányzati választások után kezdi meg munkáját, így akkor kerülhet sor az új jegybanki alelnök-jelölt bizottsági meghallgatására is.

Azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti munkájáért felelős Windisch László nem folytatja, néhány hete az Index pendítette meg. Amit az érintett akkor nem kívánt a portálnak kommentálni.

Lehet egy kis interregnum Lehet egy kis interregnum

Az Mfor.hu azonban a napokban úgy értesült, hogy már meg is van Matolcsy György jegybankelnök jelöltje az utódra, ami alátámasztja a Windisch távozásáról megjelent hírt. Bár formálisan, a jegybanktörvény értelmében az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára, úgy tudni, Orbán Viktor természetesen kikéri Matolcsy véleményét.

Korábban két jelölt neve is forgott jegybanki berkekben. Az egyik Patai Mihályé, akit idén április 22-én nevezték ki hat évre az MNB alelnökének. Mellette szól, hogy mind a bank-, mind a biztosítási szektorban széleskörű tapasztalatra tett szert, miután tíz éven át, 1996-2006 között az Allianz Hungária Biztosító elnök-vezérigazgatója volt, majd tizenhárom éven keresztül, 2006-tól MNB-alelnöki kinevezéséig az UniCredit magyarországi leánybankját irányította. Ráadásul a tőkepiacon is jártasságot szerzett, lévén, hogy 2008 decembere és 2011 szeptembere között – banki teendői mellett – a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt.

Csakhogy Matolcsy alapvetően azért támogatta Patai alelnöki kinevezését, hogy a szakember az MNB nemzetközi tekintélyét, hírnevét öregbítse, kamatoztatva az egyebek mellett a Világbanknál 1988-1993 között végzett ténykedése alatt szerzett kapcsolati tőkéjét – emelték ki az Mfor.hu forrásai. Márpedig ez a felügyeleti munka irányításával nem fér össze, az ugyanis mindenképpen teljes embert kíván.

Ezért is eshet a választás a másik jelöltre, Kandrács Csabára. Aki évek óta e területen tevékenykedik, hiszen 2016 júniusa óta ő az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója. Korábban volt az MNB Monetáris Tanácsának külsős tagja, az MNB Bankműveleti igazgatóságának igazgatója, valamint az MNB Felügyelőbizottságának tagja is. Mindezeket megelőzően a Magyar Államkincstár elnöki tisztét látta el, valamint a második Orbán-kormány idején dolgozott az akkori Nemzetgazdasági Minisztériumban is, mint miniszteri biztos és a kincstárért felelős helyettes államtitkár. Jegybanki ügyvezető igazgatói kinevezése előtt, 2014-től pedig a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK Zrt.) elnök-vezérigazgatója volt.

Megeshet ugyanakkor, hogy lesz némi interregnum a felügyeleti munkáért felelős alelnöki poszton. Kinevezése előtt ugyanis Kandrácsot még a parlamenti gazdasági bizottságának meg kell hallgatnia. Ám elképzelhető, hogy – mint azt az Mfor.hu már megírta -- az idén tavaszi európai parlamenti választáshoz hasonlóan a parlament az október 13-ára kiírt önkormányzati szavazás miatt is berekeszti a munkát, jobban mondva meghosszabbítja a nyári szünetét. Márpedig ha így tesz, akkor egy sor fontos előterjesztés megtárgyalása mellett az új MNB-alelnökjelölt meghallgatása is október második felére tolódhat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.