Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Karikó Katalin biokémikus, a Pfizer/BioNTech vakcina egyik feltalálója átmenetileg hazatért, s május 27-ig itthonról dolgozik. A vakcinákról készült táblázatról pedig továbbra is lesújtó véleménye van.

"Május 27-ig vagyok Magyarországon, de innen is teljes időben dolgozom, tegnap egész délután is a németországi munkatársaimmal beszéltem a legújabb eredményekről" - mondta el a Telex.hu-nak a Kisújszállásról származó kutatónő tegnap a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén.

A kutatónő tavaly november 8-át is felidézte, épp a lánya születésnapját ünnepelték, hogy működik a koronavírus elleni vakcinájuk. 

Karikó Katalin  még mindig összerándul az elhíresült táblázat hallatán. Fotó: youtubeKarikó Katalin még mindig összerándul az elhíresült táblázat hallatán. Fotó: youtube

"De csak akkor lesz időszerű egy nagyobb ünneplés, ha vége lesz a pandémiának" - mondja Karikó Katalin, aki még mindig tartja azt, hogy nyáron már strandolni fogunk, mert ha sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz.

Az indiai mutánssal kapcsolatban úgy véli, hogy a dupla variánsokról az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a kettős mutáció a vírus esélyét rontja: a dupla variáns ellen ugyanolyan jó volt az ellenanyag-termelés, mint az eredeti vuhani ellen. Az angol variáns valóban sokkal ragályosabb volt és halálosabb is, de a többi nem igazán. Úgy tűnik, a dél-afrikai sem nyomja ki a többi variánst Európában sem, és remélhetőleg hasonló lesz a helyzet az indiaival is. 

A harmadik Pfizer-oltás szükségességéről Karikó Katalin azt mondta a lapnak, hogy ezt az ellenanyagszint csökkenése indokolja, ahogy az minden más oltásnál is történik. A Pfizer jelenleg 16 év felett adható, de vizsgálják a 11-15 évesek vakcinálását is, ami már be is fejeződött 2000 fő részvételével. Egy ideje már minden adat az európai és az amerikai hatóságok előtt van, mindenki azt gondolta, hogy mostanra már megadják az engedélyt. Ezt továbbra is várjuk, de márciusban már a 11 év alattiaknál is elkezdték a teszteket, ezek júniusra fognak befejeződni.

Az elhíresült vakcina-táblázatról így beszélt:

"Úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle".

Félálmosan írt rá egy választ, de már bánja, mert egy kollégája jótanácsa szerint "soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak".

Elmondása szerint a Pfizer nem vett el egy fillért sem a kormánytól, és a saját részvényesei pénzét kockáztatta, amikor belefogott a vakcinafejlesztésbe. Szíve szerint mindenkinek ingyen odaadná a vakcinát. Jónak tartaná, ha a katonai költségek helyett a fejlesztések erre mennének.

A világ az előtt áll, hogy az oltások RNS-alapúvá váljanak, ebben első lesz az influenzavakcina, mert az már előrehaladott állapotban volt a koronavírus előtt. A Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése most egy gyors tűzoltás volt, de a terv, hogy legyen egy univerzális oltás minden koronavírus ellen.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.