<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

De Nagy Ferót és George F. Hemingwayt is díjazták.

Mások mellett a Covid-járvány nemzetközi és hazai kezelésében kulcsszerepet játszó tudósok is kitüntetésben részesültek március 15.-e alkalmából. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint Karikó Katalin és Merkely Béla a Széchenyi-díjban részesült.

Karikó Katalin (bfmtv.com)Karikó Katalin (bfmtv.com)

Karikó Katalin az Egyesült Államokban végzett tudományos munkája révén szerzett hírnevet, miután jelentős mértékben hozzájárult az új típusú koronavírus elleni vakcina fejlesztéséhez. A kormányzati méltatás szerint Karikó Katalin a "Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a  koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az  első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként" kapta a díjat. A díjazott kutatóbiológus, biokémikus, az  mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense.

Ugyanebben az elismerésben részesült Merkely Béla, akit pedig a hazai járványkezelés egyik fontos szereplőjeként ismerhette meg a közvélemény. A kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója "Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként" kapta meg a Széchenyi-díjat - nyilván nem függetlenül a járvány során mutatott szakmai munkájától.

Szintén ebben a díjban részesült mások mellett Szakály Sándor történész.

A Kossuth-díjasok között találjuk Szarvas József színészt, Tátrai Tibor (Tibusz) zenészt, Nagy Feró szintén zenészt, Harsányi Gábor és Cseke Péter színészeket.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat elismerésben részesült George F. Hemingway üzletember, a Honvéd futballcsapatának korábbi tulajdonosa, valamint Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata díjban részesült Huth Gergely, a pestisrácok.hu főszerkesztője, a Pesti TV programigazgatója "számos nemzeti ügy felkarolását és képviseletét, valamint a  határon túli magyarság életének bemutatását is szívügyének tekintő, példaértékű újságírói és televíziós tevékenysége elismeréseként".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.