<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világ- és a magyar sajtó kereszttüzébe került Dr. Karikó Katalin biokémikusnő, a Pfizer-vakcina technológiájának szabadalmaztatója mellett kevesebb szó esik egy másik magyar tudósnőről, Dr. Lukács Noémiről, aki sziráki laboratóriumában állít elő antitesteket, melyekért a legnagyobb gyógyszergyárak állnak sorba.

Dr. Karikó Katalint, a Pfizer kutatónőjét már Orbán Viktor miniszterelnök is felhívta a tengerentúlon, mondván, hogy az elsőként engedélyt kapott koronavírus elleni vakcinában amerikai pénz és magyar ész van. A „kisújszállási asszonyság” megnevezés kommentálása elől a kutatónő elegánsan kitért azzal, amikor a szeretlekmagyarország.hu-nak úgy nyilatkozott:

„Egy volt tanítványom azt mondta, soha nem reflektáljak semmi ellenem szóló kommentre, ne keveredjek bele mások vitájába, az mind csak ZAJ”.

Dr. Lukács Noémi sziráki laboratóriumában. Forrás: HVG Videó / YouTubeDr. Lukács Noémi sziráki laboratóriumában. Forrás: HVG Videó / YouTube

Mindeközben azonban nem szabad elfeledkeznünk arról a szintén magyar biológusnőről sem, aki egy nógrádi faluban, Szirákon alapított céget, s ugyanúgy nagy szerepe van az új oltóanyagok létrehozásában. Merthogy a saját laboratóriumában előállított úgynevezett antitestekből a világ 50 országa vásárol, köztük az Oxfordi vagy a Cambridge-i Egyetem, a Robert Koch és a Pasteur Intézet – hívta fel a világ figyelmét a Reuters.

A biológus egyetemi tanárnő, Dr. Lukács Noémi nyugdíjas éveiben hazatelepült szülőfalujába, Szirákra, és dédszülei patinás szülőházában világszínvonalú labort alakított ki. Itt működik családi vállalkozása, az English & Scientific Consulting Kft., más néven SCICONS, amely egyetlen gyártója és világméretű forgalmazója a kettős szálú RNS (dsRNS) jelenlétét kimutató anyagnak, azaz bizonyos monoklonális antitesteknek. A kutatói tudás a professzorasszonyé, a nemzetközi menedzselés a jogász lányáé.

Csak hogy kicsit képbe kerüljünk a "kínaiul hangzó" kémiai folyamatokat illetően: a szakmai berkekben világszerte elismert szakember még az 1980-as években a düsseldorfi egyetemen fedezte fel a dsRNS ellenanyagot, amely nemcsak a szaporodó vírusok mellékterméke, hanem a koronavírus elleni oltóanyagoknak is. Márpedig életbevágóan fontos, hogy a forgalomba kerülő vakcinák színtiszták, azaz genetikai melléktermék-mentesek legyenek. E melléktermék kimutatását végzi tehát a Dr. Lukács Noémi laboratóriumában előállított ellenanyag, más néven antitest.

Ezekből az antitestekből pár gramm elég a világ összes gyógyszergyártója szükségleteinek kielégítésére, ezért a Szirákból postázott adagokat mikrogrammban mérik.

A Reuters megemlíti, hogy nem csak a Pfizer, hanem a német BioNTech is vásárlója a nógrádi cégnek, amelynek alelnöke Karikó Katalin. Így tehát kijelenthető, hogy az egész emberiséget érintő koronavírus elleni oltóanyag fejlesztéséért folyó világméretű küzdelemben két magyar nőnek is elévülhetetlen érdemei vannak.

„Ellenanyagaink nem csak a koronavírus, hanem elvben bármely vírus sokszorozódásának kimutatására alkalmasak. Legyőzni akkor tudjuk a vírusokat, ha ismerjük és megértettük a működésüket. A COVID-19 esetében például arra használták őket, hogy egyes gyógyszer-jelöltek gátolják-e a vírusszaporodást. Az RNS-vakcinák esetében fontos, hogy ne tartalmazzanak dsRNS-t és ellenanyagaink segítségével nagyon érzékenyen kimutatható, hogy jelen van-e a vakcinában ez a szennyezés és milyen mennyiségben" – ezt már a metropol.hu-nak nyilatkozta Dr. Lukács Noémi professzorasszony.

A SCICONS-t 2012-ben alapította a Nógrád megyei Szirákon Dr. Lukács Noémi, azóta gyártja és forgalmazza az antitesteket. Ezek egy részét hűtés nélkül juttatják el a célországba, más részüket pedig kizárólag száraz jégen, hűtéssel értékesítik. Az utóbbi tíz évben olyan betegségeket okozó vírusok vizsgálatában is részt vettek, mint a Dengue-vírus, a Hepatitis C, a Chikungunya, a SARS-CoV és a Zika.

A cég óriásvállalatok beszállítója, de 2017-ben még csak 70 millió forintos árbevétellel rendelkezett, és 24 millió forint adózott nyereséget könyvelhetett el. 2019-et már közel 124 millió forintos bevétellel és 52 milliós adózott nyereséggel zárta az Opten hivatalos cégadatbázisa szerint. Ezt az összeget öt munkatársuk fizetésére és jótékony célokra fordítják.

A Reutersnek úgy fogalmazott Dr. Lukács Noémi lánya, a kisvállalat vezérigazgatója, hogy

„Nem csak a vakcinagyártók többségével működünk együtt, hanem minden mRNS-módszerrel, és örülünk, hogy kis csavar lehettünk egy nagy gépezetben”.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.