3p

A lakóingatlanok átlagára meghaladta a 422 millió forintot az idei első negyedévben. Sok irodaház és bevásárlóközpont épült az elmúlt években. 

Még egyszer sem nyerte el a foci vb rendezési jogát ilyen kicsiny alapterületű, de ennyire gazdag állam. A 2017-es népszámlálás szerint 2,6 millió a lakosság száma, de az idei becslés alapján már megközelíti a 3 milliót is. A világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkező országában a lakosság 80 százaléka (1,18 millió fő) a fővárosban, Dohában él. 

„A főváros népsűrűsége kiugróan magas, 2574 fő/négyzetkilométer, alapterülete megegyezik a Tisza-tó mellett található Abádszalókéval, ahol mindössze 31 fő osztozik egy négyzetkilométernyi területen.” – ismertette az adatokat Benedikt Károly, Duna House PR- és elemzési vezetője.

Ahogy más országokban, úgy a katari ingatlanpiacon is sebet ejtett a világjárvány, azonban a COVID-19 negatív hatásait követően jelentős fellendülést tapasztaltak a szakemberek a sporteseményt megelőző időszakban. A befektetők és az első lakásvásárlók magabiztosabban tették pénzüket a lakóingatlanokba és a kereskedelmi ingatlanpiacon is aktívak voltak. 

A drága luxushotelek is vevőre találnak Katarban. Fotó: depositphotos
A drága luxushotelek is vevőre találnak Katarban. Fotó: depositphotos

Egy szakmai jelentés szerint a fővárosban 23 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Dohától 50 kilométerre, Katar egyik legnagyobb városában, Al Khorban pedig 38 százalékos volt az áremelkedés ugyanebben az időszakban – állt az arabianbusiness.com összefoglalójában. A 2022-es első negyedévben a helyi adatok szerint 1251 ingatlantranzakciót zártak, 4,85 milliárd katari rial (1 rial=109forint) értékben.

A hazai ingatlanpiac adatait a katariakkal összehasonlítva jelentős különbség mutatkozik. A Katarban zárult tranzakciók száma a magyarországi első negyedéves adatok körülbelül 3 százalékát teszik ki, azonban az átlagos ingatlanérték terén labdába se rúghatnak a magyarok. Egy ingatlan átlagos eladási ára 3,876 millió katari rialra jön ki, amit, ha 108,9 forinttal szorzunk, megkapjuk, hogy az értékesített katari ingatlanok átlagos eladási ára 422,5 millió forintnak megfelelő összeg volt.

Rengeteg új toronyház épült Dohában. Foto: arabianbusiness
Rengeteg új toronyház épült Dohában. Foto: arabianbusiness

Az elmúlt 10 évben jelentős beruházások történtek a lakáspiacon és a kereskedelmi piacon is. Ezen kívül nem régiben könnyítettek a külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályokon. Az üzleti ingatlanoknál mind az irodaházak, mind a bevásárlóközpontok és turisztikai ingatlanok iránt is növekvő kereslet mutatkozik.
 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!