Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Múlt héten elsőként számoltunk be arról, hogy míg más országok vezetői a rendkívüli helyzetre való tekintettel lemondtak fizetésük egy meghatározott részéről, idehaza 11,4 százalékkal emelkedtek a juttatások. 

A parlamenti képviselők fizetésére vonatkozóan másfél évvel ezelőtt változott meg a szabályozás, melynek értelmében az előző évi nemzetgazdasági átlag bruttó bér növekedésének megfelelő mértékben fog változni minden év márciusában a honatyák és -anyák juttatása. Ennek megfelelően áprilisban már 11,4 százalékkal magasabb fizetést vehettek fel a magyar képviselők. 

Csak épp időközben berobbant a koronavírus-járvány, melynek gazdasági hatásai nagyon súlyosak lehetnek. Ennek kezelésében - ahogy azt egyszer Orbán Viktor is megfogalmazta - mindenkinek ki kell vennie valamilyen formában a részét. Ez azonban a jelek szerint nem teljesen vonatkozott az országgyűlési képviselőkre, akik külföldi kollégáikkal és több hazai településvezetővel ellentétben nem áldozták be fizetésük bizonyos hányadát. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Néhány nappal azután, hogy lapunk elsőként beszámolt a megemelt képviselői fizetésekről, egy erre vonatkozó törvénymódosító javaslat került a parlament elé. A dokumentumot három független képviselő, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs jegyzi, és lényege, hogy a veszélyhelyzet idején a képviselők a tavalyi alapbérükre legyenek jogosultak függetlenül az idei emeléstől és attól is, hogy betöltenek-e más pozíciót. 

Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy minden egyes parlamenti patkóban helyet foglaló képviselőnek havi bruttó 989 700 forinttal kellene beérnie. Ez talán Kövér László, házelnöknek jelentené a legnagyobb érvágást, hiszen az ő emelt fizetése kis híján eléri a bruttó 3 millió forintot. 

Mindenesetre ha a független képviselők javaslata átmenne az országgyűlésen, akkor havi 115,6 millió forint szabadulna fel, összesen ennyi pénzről mondanának le a képviselők. Ha a veszélyhelyzet három hónapig tart, akkor 345,3 millió forintról lenne szó. 

A javaslat elfogadására azonban az elmúlt évtized tapasztalataiból kiindulva kevés esély mutatkozik. 2010 óta ugyanis egyáltalán nem jellemző, hogy a kétharmados Fidesz-KDNP többségű országgyűlésen átmennének az ellenzék részéről érkező javaslatok.

Bár javaslat ide vagy oda, a pártok már saját hatáskörben is intézkedtek. A DK pártigazgatója, Sebian-Petrovszki László az ATV-nek elmondta: 

"Egyáltalán nem tartjuk időszerűnek a DK ezt nem is szavazta meg. Egyébként pedig az emelésből évek óta a DK-nak évek óta létező karitatív programját segítjük."

Az MSZP a mostani emelés összegét egy az egyben átutalja a szolidarítási alapjukba.

"Az MSZP képviselői eddig is felajánlották a fizetésemelésüket egy szolidarítási alapba melyből karitatív akciókat bonyolítottunk épp a legutóbb 15 millió forintból védőfelszerelést, tisztítószereket vásároltunk." - mondta Tóth Bertalan, pártelnök.

A Párbeszéd képviselői a megemelt fizetésükből segélyalapot hoznak létre, amelynek összegét teljes egészében a koronavírus-járvány károsultjainak megsegítésére és a védekezésre fordítják.

A Fidesz ezt a kérdést költségvetési általános elvonással tudta le. Az ATV-nek azt felelték, hogy "Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a pártok kivegyék a részüket a járvány elleni védekezésből és az idei állami támogatásuk felét befizessék a védekezési alapba. A Fidesz mintegy félmilliárd forinttal járult hozzá a védekezéshez, a képviselők pedig szerte az országban segítenek a rászorulóknak." Mint az ismert, a járványügyi alap egyik forrása a parlamenti pártok idei költségvetési támogatásából elvont 50 százalék, vagyis nagyjából 1,2 milliárd forint. 

Vitán felül áll, hogy a fizetések emelése rendkívül szerencsétlen időpontban történt. Hiszen egyes képviselők úgy jutottak százezrekkel is magasabb keresethez, hogy közben a koronavírus-járvány miatt rengetegen veszítették el a munkájukat, sokak megélhetése és jövője vált bizonytalanná, vagy épp ha meg is maradt a munkájuk, lehet csak csökkentett munkaidőben, a korábbinál kevesebb fizetést kapnak. Talán joggal lenne elvárható egy ilyen helyzetben, hogy egy ország vezetése társadalmi szolidaritásból, a példamutatás jegyében a kritikus időszak alatt lemondjon az amúgy is kiemelkedő juttatásának bizonyos hányadáról. Ez a kormánypártok részéről egyelőre nem történ meg ellentétben az ellenzéki képviselőkkel, más országok honatyáival és magyar településvezetőkkel. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.