2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az derítheti jókedvre az építési és közlekedési minisztert, hogy októberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,1, az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene.

Októberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1 százalékkal magasabb volt a szeptemberinél.

A legnagyobb súlyú ágazat viszont továbbra is mínuszban. Fotó: Mfor/Mester Nándor
A legnagyobb súlyú ágazat viszont továbbra is mínuszban. Fotó: Mfor/Mester Nándor

Ami a részleteket illeti,

  • az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 14,1, az egyéb építmények építésében 2,9 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,9 százalékkal visszaesett.
  • a megkötött új szerződések volumene 11,7 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 9,3, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződéseké 13,9 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 31, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 14,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

2023 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 százalékkal csökkent.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!