<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A tervezett 5,2 helyett már most is 13 százalékos emelés esélye látszik a nyugdíjaknál - az átlagnyugdíj így 196 ezer forintra emelkedhet, de a többség ennél kevesebbet kap.

A 2023-as költségvetési tervezet egyelőre 5,2 százalékos nyugdíjemelést irányoz elő 2023-ra - ennek módosításán azonban már dolgozik a kormány a lényegesen rosszabb inflációs kilátások miatt. A legutóbbi Kormányinfón az RTL Klub Nagy Márton gazdaságminisztertől a várható nyugdíjemelés mértékéről kérdezett, aki elmondta: mindig az MNB inflációs előrejelzését veszik alapul a nyugdíjemelés mértékének meghatározásakor. A legutóbbi inflációs jelentés a jövő évre 13 százalékos inflációt prognosztizál, ennél frissebbet december közepén publikál majd a jegybank.

A 13 százalékos emelés két és félszer akkora lenne, mint amennyit eredetileg tervezett a kormány - hangzott el az RTL Híradóban, ahol azt is kiszámolták: ez alapján 22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj januártól. A 2,5 millió nyugdíjas többsége azonban az átlagnál kisebb ellátásra jogosult. A Nyugdíjguru.hu szerint az emelés ellenére 300 ezren jövőre is havi 100 ezer forintnál kisebb ellátást kapnak majd.

A költségvetésnek több mint 500 milliárd forintjába kerülhet a korábban tervezettnél nagyobb emelés a Nyugdíjguru.hu szerint. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke, Juhász László szerint ennél jóval nagyobb emelésre van szükség; a nyugdíjasok az átlagnál jobban dráguló élelmiszerre arányaiban jóval többet költenek, mint korábban. Szerinte sokan már ma is ott tartanak, hogy el kell dönteniük: a rezsijüket fizetik ki, a gyógyszerüket veszik meg, vagy élelmiszerre költenek - mind a hármat nem tudják.