2018. július 11. 11:57
mfor.hu

Májusban ismét nagy lendületet vett a hazai idegenforgalom és mind a belföldi, mind a külföldi vendégéjszakák száma jelentősen nőtt.

Az áprilisi megingás után, amikor hosszú időt követően csökkent a hazai idegenforgalmi helyeken eltöltött vendégéjszakák száma, májusban ismét látványos növekedést mért a KSH. A statisztikusok szerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 10 százalékkal emelkedett. 2018. január–májusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 7,1, bruttó bevétele 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az egy évvel korábbi adatokkal összevetve a külföldi vendégek száma 12 százalékkal nőtt, és megközelítette az 569 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,4 millió volt, ami 7,6 százalékkal több, mint 2017. májusban. A vendégéjszakák 83 százalékát realizáló szállodákban 5,3 százalékos volt a növekedés mértéke. A külföldi vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt. 10-ből 6 éjszakát Budapest–Közép-Dunavidéken töltöttek a külföldiek, ahol 5,3 százalékos bővülést mértek a szálláshelyek.

A belföldi vendégek száma 6,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A legnépszerűbb szállástípusban, a szállodákban 5,7 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A csökkenő forgalmú Tisza-tótól eltekintve a turisztikai régiókban 5–15 százalékkal több éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A forgalom dinamikus növekedésében szerepet játszhatott, hogy a pünkösdi hosszú hétvége ebben az évben májusra, az elmúlt évben júniusra esett.

A szállodák szobakihasználtsága 3,1 százalékponttal 63,6 százalékra nőtt. Az összes bruttó árbevétel 10 százalékkal (46 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 9,0 százalékkal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 23 százalékkal (10 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 0,2 százalékkal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 8,1, a belföldi 11 százalékkal magasabb volt az előző év májusinál.


A statisztikákból az is kiderült, hogy az emberek próbálták elkölteni a SZÉP-Kártyás pénzeket is, hiszen ilyen módon 2 milliárd forintos bevételhez jutottak a kereskedelmi szálláshelyek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az idegenforgalmi adatok az életszínvonal emelkedését is jelzik, a forgalom bővülése ugyanis jócskán túlszárnyalta a Széchenyi Pihenőkártyás költések 1,2 százalékos növekedését.

Érdekességeket láthatunk, ha a külföldi küldő országokat megvizsgáljuk. A korábbi években a növekedés egyik motorjának számító brit turisták száma tetőzni látszódik, immár második hónapja nem tudott növekedni a vendégéjszakák száma. Hasonlóképpen megtorpant az orosz relációból érkezők által itt eltöltött vendégéjszakák száma is.

Örvendetes, ahogy növekedett viszont ismét a német ajkú országokból érkező aránya. Mind az osztrák, mind a német vendégek többen voltak májusban, mint egy évvel korábban. Látványosan növekedett a Csehországból érkezők száma is, de a legnagyobb, 30 százalékos ugrást a Lengyelországból érkező vendégéjszakáknál mérték.