Nem, vagy mérsékelten megy át az áfacsökkentés az élelmiszerárakon, egyébként is a gazdagabbak többet fogyasztanak ebből a termékkörből, ezért nem erőlteti az áfa csökkentését az alapvető élelmiszerek esetében a Pénzügyminisztérium - foglalható össze a tárca államtitkárának véleménye, melyet portálunk kérdésere fejtett ki a mai tájékoztatóján.
Izer Norbert adóügyi államtitkár az adócsomag benyújtása apropóján beszélt a törvényjavaslatról. Mint mondta, az elmúlt években az adócentralizáció mértéke 39.3 százalékról 38.4 százalékra csökkent, az adóék mértéke pedig az utóbbi két évben a legnagyobb arányban mérséklődött az OECD-országok között, megelőztük Észtországot és az USA-t is. Erős mezőny - tette hozzá az államtitkár.
Szó esett az általános forgalmi adó csökkentéséről is, amivel kapcsolatban portálunk megkérdezte, miért csak a szálláshely-szolgáltatás adóját vágják vissza jövőre 5 százalékra, miközben a lakosság fogyasztásában meghatározóbb az élelmiszer. Izer Norbert szerint például azért, mert a tapasztalatok szerint nem minden termék esetében gyűrűzött át az árakba az áfacsökkentés. Példaként a tojást említette, ahol valóban az történt, hogy az átsorolás ellenére nem mérséklődtek az árak sőt, a piaci ellátási zavarok miatt emelkedtek. Hozzátette, hogy már a magyar lakosság is egyre nagyobb számban veszi igénybe a belföldi szálláshelyek szolgáltatásait, így az adócsökkentés hatását ők is érezni fogják.
Mfor-vélemény:Tegyük hozzá, a kereskedők is hajlamosak voltak lenyelni a különbözetet. Ami pedig az áfacsökkentés átengedési hajlandóságát illeti, a szálláshely-szolgáltatáshoz közelebb álló vendéglátásban sem érvényesült az adómérséklés (erre az anomáliára pont a Pénzügyminisztérium hívta fel a figyelmet egy tavalyi jelentésben, amiről itt írtunk.) az ételek, italok nem lettek olcsóbbak, a befolyó többletbevételt a működtetésre - bérekre - fordították az éttermek. Mivel a turizmusra ugyanúgy igaz a vészes munkaerőhiány, itt sem garantált, hogy a kisebb áfa miatt olcsóbb lesz a szolgáltatás. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az elmúlt években jelentős szállodafejlesztés indult a kiemelt turisztikai térségekben, melyek mögött jórészt a NER-hez köthető üzletemberek állnak, akiknek viszont kapóra jön az alacsonyabb adó.
Az államtitkár másik érve szerint a gazdagabbak több élelmiszert fogyasztanak, ezért sem alkalmas az áfacsökkentés a szociális célok megvalósítására. Ezzel is lehet vitatkozni, mert ugyanakkor a szegényebbek fogyasztásában, kiadásaiban arányában meghatározóbbak ezek a termékek.
A tárca álláspontja szerint tehát azért nem élvez most (az elmúlt években azért volt erre példa, lásd tej, hal, csirke esetében) prioritást az élelmiszer áfájának csökkentése, mert azzal nem lehet elérni a kívánt szociálpolitikai célt. Vagyis ebben a körben hatástalan lehet egy ilyen intézkedés.