Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Tavaly több mint 22 százalékkal bővült az építőipar 2017-hez képest. Idén legalább 25 ezer lakás átadására számítanak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint tavaly decemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,5 százalékkal meghaladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 14,8, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Decemberben az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült: az épületeké 14,8, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal. Az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 21,2, az egyéb építmények építésében 18,6, a speciális szaképítésben 14,5 százalékkal nőtt.

Magas volt a 2017-es bázis

A megkötött új szerződések volumene 71,9 százalékkal alacsonyabb volt a 2017. decemberi, magas bázisnál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 86 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Decemberben ipari, közlekedési és kulturális épületekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,3, az egyéb építményeké 7,8 százalékkal kisebb volt, mint 2017 decemberében.

Milyen évet tudhat maga mögött az építőipar?

Megjöttek az egész évre vonatkozó adatok is, eszerint 2018-ban az építőipari termelés 22,3 százalékkal bővült a 2017. évihez képest. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 9,5 százalékkal magasabbak voltak az előző évieknél.

Az építőipari termelői árak a IV. negyedévben az építőipar termelői árai 10,7 százalékkal magasabbak voltak a 2017. azonos időszakinál. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésében 13,2, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,7 százalékkal nőttek az árak a 2017. IV. negyedévihez képest. Az építőipar IV. negyedévi árai az előző negyedévinél 2,3 százalékkal magasabbak voltak.

Jön az átadási hullám - visszahúz a munkaerőhiány

Horváth András, a Takarékbank elemzője az adatokra reagálva közölte: az építőipar tavalyi robosztus teljesítménye már érdemben hozzá tudott járulni a GDP növekedéséhez.

Idén az újlakás átadási hullám fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakás átadására számít a szektor, emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő 1-2 évben, számottevően növelve a jelenlegi 3,6 millió négyzetméteres állományt.

A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, annak ellenére is, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll, de a lezajlott bővülésnek a jelentős része képzetlen munkaerőből áll, ami egyelőre tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését. 

Az építőiparban további béremelkedésre és fehéredésre számítanak a Takarékbanknál a következő években a munkaerőhiány és a hatékonyság fokozódásával párhuzamosan, így tovább folytatódhat a már megkezdődött trend, hogy a szakképzett munkaerő fokozatosan visszaáramlik a hazai gazdaságba és enyhülhet a kivitelezői kapacitáskorlát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.