<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hárommillió forint vissza nem térítendő állami támogatásnak örülhet Balatonszemes lemondott fideszes polgármestere, akinek szépen felújított apartmanja csak 100 méterre van a parttól. A volt faluvezető trafikja is szépen működik a polgármesteri hivatallal szemben.

Mindig lehet újabb és újabb érdekességet találni a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati nyertesei között. Megírtuk már, hogy Mészáros LőrincSimicska Lajos vagy Puch László panziója vissza nem térítendő állami támogatást kapott, ezúttal is csokorba szedtünk néhány különlegességet.

A volt balatonszemesi polgármester is sikeresen pályázott Fotó: MTI
A volt balatonszemesi polgármester is sikeresen pályázott Fotó: MTI

A Kisfaludy-pályázatok 2020-as nyertesei között találjuk például az AURORA MAGYARORSZÁG Szolgáltató Bt.-t, amely kereken 3 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Móló Apartman fejlesztésére. Ez azért érdekes, mert a társaság beltagja Szomorú Szilárd, Balatonszemes volt fideszes polgármestere, aki idén június 30-án mondott le, mert belefáradt a települést lejárató hadjáratba.

Lapunk írta meg először, hogy a magánszálláshelyekre június 4-én kiírt Kisfaludy-pályázatokon összesen 13 471 vidéki szálláshely tulajdonosa kapott augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. A támogatásra július 15-ig lehetett pályázni, a nyerteseket pedig pár nappal később hozta nyilvánosságra az MTÜ. 

Közel a part

A volt fideszes polgármester cége már 2003 óta létezik, főtevékenységként 2012 óta a tudományos, műszaki tevékenység van megadva, de tavaly március óta már üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással is foglalkoznak. Az Aurora Magyarország Bt. 2019-ben ugyan rekord bevételt ért el 159,5 millió forinttal, de 19 millió forintos veszteséget könyvelt el. Maga a Móló apartman viszont remek helyen van, mindössze száz méterre a Balatontól.

Szomorú Szilárd máskor is sikeresen szerepelhetett állami pályázatokon, hiszen az ő cége nyerte el Balatonszemes egyik nemzeti dohányboltjának koncessziós jogát. A Trafikpart Bt. igazán sikeres, 314 millió forintos forgalom mellett 25 millió forint nyereség jött össze a volt polgármesternek 2019-ben. A trafik is igazán jó helyen található a főút mellett, közel a polgármesteri hivatalhoz, nyaranta kígyózó sorok szoktak előtte állni.

A fideszes faluvezető akkor került be legutóbb a hírekbe váratlan lemondása előtt, amikor nemet mondott a szintén az MTÜ által felügyelt Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) átalakítási terveire, aminek jegyében az állam privatizálja a társaság több értékes ingatlanát és a kikötők üzemletési jogát.

Többször megírtuk már, hogy az Orbán-kormány olyan szálloda vagy panziófejlesztéseket finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra. A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá.