3p

Hárommillió forint vissza nem térítendő állami támogatásnak örülhet Balatonszemes lemondott fideszes polgármestere, akinek szépen felújított apartmanja csak 100 méterre van a parttól. A volt faluvezető trafikja is szépen működik a polgármesteri hivatallal szemben.

Mindig lehet újabb és újabb érdekességet találni a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati nyertesei között. Megírtuk már, hogy Mészáros LőrincSimicska Lajos vagy Puch László panziója vissza nem térítendő állami támogatást kapott, ezúttal is csokorba szedtünk néhány különlegességet.

A volt balatonszemesi polgármester is sikeresen pályázott Fotó: MTI
A volt balatonszemesi polgármester is sikeresen pályázott Fotó: MTI

A Kisfaludy-pályázatok 2020-as nyertesei között találjuk például az AURORA MAGYARORSZÁG Szolgáltató Bt.-t, amely kereken 3 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Móló Apartman fejlesztésére. Ez azért érdekes, mert a társaság beltagja Szomorú Szilárd, Balatonszemes volt fideszes polgármestere, aki idén június 30-án mondott le, mert belefáradt a települést lejárató hadjáratba.

Lapunk írta meg először, hogy a magánszálláshelyekre június 4-én kiírt Kisfaludy-pályázatokon összesen 13 471 vidéki szálláshely tulajdonosa kapott augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. A támogatásra július 15-ig lehetett pályázni, a nyerteseket pedig pár nappal később hozta nyilvánosságra az MTÜ. 

Közel a part

A volt fideszes polgármester cége már 2003 óta létezik, főtevékenységként 2012 óta a tudományos, műszaki tevékenység van megadva, de tavaly március óta már üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással is foglalkoznak. Az Aurora Magyarország Bt. 2019-ben ugyan rekord bevételt ért el 159,5 millió forinttal, de 19 millió forintos veszteséget könyvelt el. Maga a Móló apartman viszont remek helyen van, mindössze száz méterre a Balatontól.

Szomorú Szilárd máskor is sikeresen szerepelhetett állami pályázatokon, hiszen az ő cége nyerte el Balatonszemes egyik nemzeti dohányboltjának koncessziós jogát. A Trafikpart Bt. igazán sikeres, 314 millió forintos forgalom mellett 25 millió forint nyereség jött össze a volt polgármesternek 2019-ben. A trafik is igazán jó helyen található a főút mellett, közel a polgármesteri hivatalhoz, nyaranta kígyózó sorok szoktak előtte állni.

A fideszes faluvezető akkor került be legutóbb a hírekbe váratlan lemondása előtt, amikor nemet mondott a szintén az MTÜ által felügyelt Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) átalakítási terveire, aminek jegyében az állam privatizálja a társaság több értékes ingatlanát és a kikötők üzemletési jogát.

Többször megírtuk már, hogy az Orbán-kormány olyan szálloda vagy panziófejlesztéseket finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra. A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!