Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Tihany és Balatonszemes legértékesebb vízparti ingatlanjaira is lehet licitálni az ősszel, az állam ugyanis úgy döntött, hogy eladja a kikőtökhöz közeli területeket. 

Vége a nyárnak, el is kezdi az állam a Balaton további kiárusítását. Még a nyáron írtunk róla, hogy az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) eladja a balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogát, valamint szintén a koronavírus-járványra hivatkozva úgy döntött a társaság, hogy végleg eladja több balatoni ingatlanát.

A vitorláskikötőkről egyelőre nincs új hír, de az értékes ingatlanokról megjelentek az árverési hirdetmények. Ezekből tudható, hogy a Bahart balatonszemesi, csopaki, tihanyi és siófoki ingatlanoktól kíván megszabadulni. Ezek közül a balatonszemesi Hattyú kemping a legértékesebb: a kikiáltási ár ugyanis valamivel több mint egymilliárd forint. 

Kevés ennél jobb elhelyezkedésű ingatlan van a Balatonnál. Valóban közvetlenül a vízparton fekszik. A kerítésétől konkrétan 11 lépés után már a Balaton következik. Nem valami drága kempingről van amúgy szó, egy lakókocsis parcella mintegy négyezer forintba kerül egy éjszakára. Az eladás után azonban nem lesz kötelező megtartani a kemping funkciót, egy újabb luxus apartmanház felhúzásával vélhetően gyorsabban megtérülhet a befektetés. Licitálni szeptember 21-től lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. aukciós oldalán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Nem sokkal olcsóbb a Bahart tihanyi ingatlana sem: 787 millió forint minimum kell hozzá, hogy valaki az új tulajdonosnak mondhassa magát. 

A telek a város egyik fontos területén helyezkednek el, a komp kikötő mellett. A telek síkfelületű, zömmel kerítetlen, füves, fákkal borított, részben burkolt, a Balaton partvonala mentén nádas, füzes. Kis csónak kikötő, játszótér, zúzott kővel borított parkoló, piactér és piknik sarok találhatóak rajta. A telek közművesített - szól az ingatlan bemutatása.

Tehát konkrétan Tihanyban is a kikötő melletti telket adná el az állam, ahol hétvégente a Tihanyi piacot szokták tartani, helyi és környékbeli árusok kínálják itt a portékájukat. Az árverési hirdetmény szerint a területre a tihanyi önkormányzatnak elővásárlási joga van. 

A Balatoni Hajózási társaság befejezi a hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeit, így sem kempinget, sem pedig szállodát nem működtet tovább. A cél az, hogy a hajózási társaság európai színvonalú hajózási feladatokat lásson el. Megóvva a fejlesztésre fordítható forrást, az évtizedek óta várt megújulás, elkezdődhet a Balatonnál - közölte májusban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely a cégben az államot képviseli.

Az állam tavaly év elején került a Bahart tulajdonosai közé, majd 2019 augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemelésel elérte, hogy többségbe kerüljön, és így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.