<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tihany és Balatonszemes legértékesebb vízparti ingatlanjaira is lehet licitálni az ősszel, az állam ugyanis úgy döntött, hogy eladja a kikőtökhöz közeli területeket. 

Vége a nyárnak, el is kezdi az állam a Balaton további kiárusítását. Még a nyáron írtunk róla, hogy az állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) eladja a balatoni vitorláskikötők üzemeltetési jogát, valamint szintén a koronavírus-járványra hivatkozva úgy döntött a társaság, hogy végleg eladja több balatoni ingatlanát.

A vitorláskikötőkről egyelőre nincs új hír, de az értékes ingatlanokról megjelentek az árverési hirdetmények. Ezekből tudható, hogy a Bahart balatonszemesi, csopaki, tihanyi és siófoki ingatlanoktól kíván megszabadulni. Ezek közül a balatonszemesi Hattyú kemping a legértékesebb: a kikiáltási ár ugyanis valamivel több mint egymilliárd forint. 

Kevés ennél jobb elhelyezkedésű ingatlan van a Balatonnál. Valóban közvetlenül a vízparton fekszik. A kerítésétől konkrétan 11 lépés után már a Balaton következik. Nem valami drága kempingről van amúgy szó, egy lakókocsis parcella mintegy négyezer forintba kerül egy éjszakára. Az eladás után azonban nem lesz kötelező megtartani a kemping funkciót, egy újabb luxus apartmanház felhúzásával vélhetően gyorsabban megtérülhet a befektetés. Licitálni szeptember 21-től lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. aukciós oldalán.

Nem sokkal olcsóbb a Bahart tihanyi ingatlana sem: 787 millió forint minimum kell hozzá, hogy valaki az új tulajdonosnak mondhassa magát. 

A telek a város egyik fontos területén helyezkednek el, a komp kikötő mellett. A telek síkfelületű, zömmel kerítetlen, füves, fákkal borított, részben burkolt, a Balaton partvonala mentén nádas, füzes. Kis csónak kikötő, játszótér, zúzott kővel borított parkoló, piactér és piknik sarok találhatóak rajta. A telek közművesített - szól az ingatlan bemutatása.

Tehát konkrétan Tihanyban is a kikötő melletti telket adná el az állam, ahol hétvégente a Tihanyi piacot szokták tartani, helyi és környékbeli árusok kínálják itt a portékájukat. Az árverési hirdetmény szerint a területre a tihanyi önkormányzatnak elővásárlási joga van. 

A Balatoni Hajózási társaság befejezi a hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeit, így sem kempinget, sem pedig szállodát nem működtet tovább. A cél az, hogy a hajózási társaság európai színvonalú hajózási feladatokat lásson el. Megóvva a fejlesztésre fordítható forrást, az évtizedek óta várt megújulás, elkezdődhet a Balatonnál - közölte májusban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely a cégben az államot képviseli.

Az állam tavaly év elején került a Bahart tulajdonosai közé, majd 2019 augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemelésel elérte, hogy többségbe kerüljön, és így a tóparti tulajdonos önkormányzatok érdemben már nem tudnak beleszólni a társaság működésébe.