4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az MSZP volt pénztárnokának és gazdasági háttéremberének cége is 315 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy balatoni panzióra a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Eddig azt lehetett hinni, hogy a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati nyertesei között csak kormányközeli vállalkozókat, politikusokat lehet találni, mint például Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos vagy Demeter Ervin, de ez nincs teljesen így. A napokban ugyanis megújult a Kisfaludy program honlapja, és rögtön előkerültek olyan lezárt pályázatok váratlan nyertesei, akikről eddig nem lehetett tudni semmit.

Így például a nyertesek között szerepel: MEFTER Magyar Folyam- és Tengerhajózási Zrt., a cég 315 millió forintot kapott a Rózsaporta Panzió építésére Balatonlellén. A MEFTER egy kis forgalmú cég, tavaly konkrétan 710 ezer forint bevétele és egymillió forintos vesztesége volt, de az óbudai Bojtár utca 64-66. szám alá van bejegyezve, vezérigazgatója pedig ifjabb Puch László.

Az 1990-es alapításától egészen 2004-ig a Mahart-hoz tartozó cég jelenlegi tulajdonosa pedig a Bojtár 64-66 Ingatlanhasznosító Kft.-én keresztül a bécsi Horizont Handels und Industrie AG, ami már Puch László, egykori MSZP-pénztárnok érdekeltsége.

A MEFTER már nem hajózással foglalkozik, hanem alapvetően egy ingatlanos vállalkozás, amelynek Balatonlellén van fióktelepe, egy üdülőház címén. 

A Rózsa Porta Üdülőház 120 méterre a Balaton partjától helyezkedik el a szabadstrand mellett a Honvéd utcában Balatonlellén. Az apartman igazi balatoni retró hangulatba varázsolja vendégeit

- szól a Puch-család panziójának bemutatkozása, amit tehát a Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által ellenőrzött MTÜ-től kapott 315 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásból fejleszthetnek. A nyertesek listájából az nem derül ki, hogy pontosan melyik pályázaton indultak, csupán az, hogy melyik évben (2019).

Többször megírtuk már, hogy az Orbán-kormány olyan szálloda vagy panziófejlesztéseket finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra. Ez igaz természetesen Puch Lászlóra is, akinek 2014-ben leadott vagyonbevallása szerint hat vidéki ingatlanja, egy Suzuki terepjárója és 170 millió forintnyi megtakarítása volt.

Azóta ez gyarapodhatott, hiszen a hvg.hu cikke szerint például milliárdos összeget kapott az MSZP volt pénztárosa a Szabad Föld nevű vidéki hetilap eladásáért Mészáros Lőrinc cégétől. De szintén kereshetett a Népszava eladásakor is. A baloldali napilap kiadóját Puch a Horizont AG nevű érdekeltségén keresztül birtokolta, de tavaly eladta Leisztinger Tamás egyik cégének.

A Horizont AG-nek van egy magyarországi fióktelepe is, amely például a Jókai 6. Irodaház Zrt. tulajdonosa is. Ez a cég üzemeltette az MSZP székházát. Szintén a Horizont fióktelepe a tulajdonosa a Hungaroholding Zrt.-nek: a 24.hu írta meg Puch Lászlóék cégéről, hogy 6 millió forintért adtak tanácsokat az MSZP-frakciónak 2018-ban.

A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá. A Puch-családnak van is tapasztalata a magyar turizmusban, hiszen például a harkányi Dráva hotelnek a volt szocialista politikus lánya, Puch Eszter az ügyvezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!