<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kompenzációs alapot hoznak létre Lengyelországban a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásai okozta esetleges káros következmények ellensúlyozására - közölte kedden Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője.

Dworczyk a Mateusz Morawiecki kormányfővel, valamint Adam Niedzielski egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtóértekezleten jelentette be ezt a nemzeti védőoltásprogramot jóváhagyó kormányülés után. Morawiecki emlékeztetett: Lengyelország eddig 60 millió vakcinára kötött szerződést hat gyártóval, az oltási programra 3 milliárd zlotyt (239,3 milliárd forint) különítettek el a költségvetésből, emellett az oltást végző egészségügyi intézményeknek további, az elkülönített összeget "szinte megduplázó" forrásokat szánnak.

A nem egészen 38 milliós Lengyelországban a két adagban történő oltásra mintegy 31 millió 16 év feletti lakos lesz jogosult. A kormányfő megerősítette: a vakcinálás ingyenes és önkéntes lesz, első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be. "Viszonylag gyorsan" a tanároknak is felajánlják az oltást, a jelenleg elrendelt távoktatásról a hagyományosra való visszaállás viszont nem az oltástól, hanem a járványhelyzet további alakulásától függ - jelentette ki Morawiecki.

Korábbi bejelentések szerint Lengyelországban január 17. után megkezdődhet a fokozatos áttérés a hagyományos oktatásra, elsőként valószínűleg az általános iskolák 1-3. osztályai térnek vissza a tantermekbe. Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője, aki az oltási programért felelős kormánybiztosként is dolgozik, kifejtette: az egészségügyi dolgozók után a 60 évnél idősebbeket, a rendfenntartó erők tagjait és a tanárokat oltják be.

Bejelentette továbbá: olyan mechanizmust hoznak létre, mely révén állami kártérítést igényelhetnek azok, akik szervezetében az oltás után esetleg kedvezőtlen reakció következik be. A kártérítési alapról szóló törvénytervezetet napokon belül beterjesztik - mondta. Adam Niedzielski közölte: az első körben beoltandók számára január 15-étől elindulhat a regisztráció.

A miniszter úgy vélte: a jelenleg lassuló lengyelországi járványhelyzet ellenére "reális kockázata" áll fenn a járvány harmadik, tavaszi hullámának. "Nem szabad megengedni, hogy a vakcinálást majd egy növekedő járvány közepette végezzük" - figyelmeztetett Niedzielski. Ebben a vonatkozásban jelezte, hogy a karácsonyi ünnepekre vonatkozóan a lengyelek "következetes otthon maradását" fogja javasolni a járványkezelő válságstábnak. Az esetleges intézkedéseket csütörtökön jelenthetik be.

Keddi Twitter-bejegyzésében Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes kabinetfőnöke, Michal Moskal közölte: a lengyel kormánypárt elnöke (Kaczynski) beoltatja magát a koronavírus ellen. Arra vonatkozóan, hogy felmérések szerint a lengyelek több mint fele elutasítja az oltást, Moskal azt írta: "nem magunkért oltatjuk be magunkat, hanem elsősorban azokért, akiket megfertőzhetünk".

Korábban Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki is közölték, hogy beoltatják magukat. A miniszterelnök ilyen döntésre bátorította honfitársait is, Andrzej Duda pedig - utalva a Covid-19 súlyos eseteire - "élet-halál kérdésének" nevezte az oltást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.