Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Gáspár András Gáspár András

A járvány miatt félbeszakadt egészségügyi reformot porolja le a kormány: a központi kórházi informatikai rendszer megvalósítására 8 milliárd forintot irányoztak elő egy friss rendelettel.

Bár az év elején elkezdett egészségügyi reform a koronavírus-járvány miatt leállt, a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, ami a kórházak központosítása felé mutat. Eszerint a cél az, hogy 

"az  Állami Egészségügyi Ellátó Központ által fenntartott kórházakban egy egységes, modern technológiai alapon nyugvó, központi integrált gazdálkodási rendszer kerüljön megvalósításra a  Kormányzati Adatközpont felhőtechnológiáján alapuló informatikai környezetben."

A kormány most felhívja a belügyminisztert, hogy az  emberi erőforrások minisztere és a  pénzügyminiszter bevonásával készítsen jelentést október 31-ig arról, hogyan áll ez a projekt. A rendeletből az is kiderül, hogy a központi informatikai projekt megvalósítását 8 milliárd forintból tartja elképzelhetőnek a kormány. 

Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én. MTI/Balogh Zoltán
Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én. MTI/Balogh Zoltán

A rendszer Kormányzati Adatközpontban történő működtetéséhez szükséges infrastruktúra-környezet kialakítása érdekében a pénzügyminiszternek 2,967 milliárd forintot kell biztosítania a felmerülés ütemében, az emberi erőforrások miniszterének pedig a további szükséges 5,033 milliárd forint biztosításáról kell gondoskodnia, uniós pénzek bevonásával június 30-ig.

Ha uniós pénzeket nem sikerül felhajtani erre a célra, úgy a hazai költségvetésből kell előteremteni a forrást a felmerülés ütemében.

Január végén egyébként az egészségügy átalakítása részeként az eszközbeszerzések központosítása körüli munka is megkezdődött, a központosított közbeszerzési listárol az mfor.hu értesült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.