5p

Mintha mi sem történt volna: készül a nyári szezonra Balatonszemes. Bizonyítottan fertőzött koronavírusos beteg nem volt eddig a faluban, ellenben az önkormányzat pénztárcája lapos lett, talán a fűnyíróba tudnak olajat venni. Helyzetkép a kijárási korlátozás után.

Nyitva a kocsma, a bolt, az étterem, a posta, az óvoda, a templom, a fagyizó, a hotel - olyan nagy baj nem lehet. Már majdnem úgy néz ki Balatonszemes, mintha nem is lett volna koronavírus-járvány. Március 28-a óta volt itt minden, amiről még évekig beszélni fognak, hogy ki hogy élte túl: kijárási korlátozás, teljes kijárási tilalom, amikor csak érvényes horgászengedéllyel lehetett elhagyni a házat, hatósági karantén a külföldről hazatérő munkásoknak, boltzár, távolságtartás. Csak egy valami nem volt: beteg. A hétfői adatok szerint legalábbis úgy tudni, hogy a településen nem regisztráltak hivatalosan, teszttel bizonyított fertőzött koronavírusos beteget a faluban.

"Le vagyunk csupaszítva. A minimálon vegetálunk. Annyi pénzünk maradt, hogy a béreket ki tudjuk fizetni és a fűnyírókba olajat tudunk venni" - mondja lapunknak Szomorú Szilárd, Balatonszemes fideszes polgármestere. A településnek mintegy 800 millió forint az éves költségvetése. Ebből az állam mintegy 100 millió forintot vett el eddig az idenforgalmi adó és a gépjárműadó új szabályaival, de a legújabb kormányzati módosítás újabb közel 7 millió forintot vesz el az önkormányzattól: a saját területeiken közterület használati díjat szeptember 1-ig a továbbiakban nem szedhetnek.

"Május végéig biztosan mindenki ki fog nyitni. Ha nem lesz ebből tömeges fertőzés, akkor akár még egy jó nyarunk is lehet" - bizakodik nagy nehezen a polgármester. Úgy emlékszik vissza: a többi balatoni településhez képest viszonylag liberálisan kezelték a kijárási korlátozást. A Budapestről vagy az országból bárhonnan érkező nyaralótulajdonosokat nem vegzálta senki, csak néhány horgász miatt kellett bevezetni a 10 méteres távolságot a vízparton. Még mindig nincs túl teljesen a település a járványon: 4-5 ember a hatósági karantén idejét tölti.

Vírusűző buli

Lassan azonban már mutatkoznak az élet jelei. A vasútállomásnál kinyitott a söröző, a bejárat fölött újra villog az "Open 0-24 felirat" - ilyen hosszú ideig még soha nem voltak zárva, mint most. Riválisa is kinyitott néhány utcával fentebb, igaz, hivatalosan kávézónak hívja magát a műintézmény. A kerthelyiségben már kisebb csoport fogyaszt. Ilyen látványra sem volt példa március közepe óta. Talán a foci a téma. Kevés szórakozási lehetőség akadt itt mostanában. A helyi focicsapat valahol a megyei bajnokságban vitézkedik derekasan, de meccs már nem volt vagy két hónapja. Egyelőre nem is tudni, hogy mikor futhatnak ki újra a fiúk a pályára a felújított öltözőből. A törzsszurkolók morajlására tehát még várni kell.

Viszont végre nem csak az építkezések hangját lehet hallani a településen. Balatonszemesen több panzió, apartmanház, üdülő épül, amikhez teherautóval hordják-viszik a matériát. A betonkeverő hangjába azonban végre gyerekzsivaj is keveredik, másfél hónapos szünet után a helyi bölcsi és óvoda udvarán gyerekek szaladgálnak, játszanak: ha valaki egyedül neveli a gyerekét, vagy mindkét szülő dolgozik és a gyerek nem fertőző, akkor hétfőtől beadhatják a kicsiket, akikre védőmaszkos óvónő vigyáz. Hamarosan zenét is lehet hallani majd, péntektől kétnapos vírusűző bulit tart az egyik kiülős szórakozóhely. Kérdés, hányan mernek rá elmenni. Mi kerekedik felül: a veszélyérzet vagy a mulathatnék? Balatonszemes híres étterme, a Kistücsök is a nyitásra készül, egyelőre még csak takarítanak, de május második felében a kerthelyiség biztosan kinyit.

Valami készül a kikötőben

A boltosok még óvatosak. Az egyikben továbbra is csak két ember tartózkodhat egyszerre, a terméket pedig a pénztáros-mindenes hölgy teszi a vásárló kosarába. "Egy alapos fertőtlenítés után talán néhány nap múlva minden visszaállhat a régi kerékvágásba" - reménykedik. Még maszk takarja az arcát, de gyanítható, hogy alatta mosolyog. A másik boltos egyelőre nem enged senkit a boltjába. Elektronikus formában várja a bevásárló-listát, értesítés után pedig kiadja az összeállított pakkot egy pult mögül. Családi vállalkozás, így védi a családját.

A strandon némi mozgolódás. A büfések seprűt ragadtak, készülnek a szezonra. Még nem tudni, mikor nyit a strand, de annyira nem is sürgős, hiszen 15 fokos a Balaton. Hetekig nem lehetett vitorlást látni a vizen, most már néhányan kifutnak. A kikötőért viszont lehet aggódni. A balatoni hajózással ugyanis nagyszabású tervei vannak a kormánynak, ami itt helyben azt jelenti, hogy Balatonszemesen már nem fog kikötni a BAHART sétahajó és a jegypénztárra is lakat kerülhet. "A héten lesz róla szavazás, de sok beleszólásunk már nincs. Az államé a többségi szavazat, így azt csinál, amit akar" - magyarázza a polgármester. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!