6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Éves átlagban a balatoni szállodák félig üresen állnak és csökken a külföldi vendégéjszakák száma, mégis idén indulhat be igazán a szállodaépítési-láz a tónál, amelyek viszont csak milliárdos állami támogatással lehetnek nyereségesek.

Ha csak azt vesszük alapul, hogy a balatoni szállodák átlagos kihasználtsága 2019-ben mindössze 56 százalékos volt és a külföldi vendégéjszakák száma 2,5 százalékkal csökkent, ellenben a bruttó átlag szobaár 6,5 százalékkal növekedett, akkor nehéz megérteni, hogy mi végre ez a nagy szállodaépítési-láz a Balatonnál. Pedig a tó északi és déli partján is átvették, illetve átveszik a hatalmat a teherautók, amelyek a vissza nem térítendő állami százmilliókból, milliárdokból épülő luxusszállodákhoz hordják a matériát.

Bár Hernádi Zsolt MOL-vezér, aki egy esztergomi szállodához kapott 2,8 milliárd forintos segítséget, a napokban elárulta:  azért kell az állami támogatás, hogy a piaci alapon veszteséget termelő új szállodák nyereségesek legyenek, így pedig fellendítsék az olyan turisztikai értelemben leszakadt városok turizmusát, mint Esztergom. Ebből a logikából viszont az következik, hogy bár a Balaton a magyar turizmus fellegvára, még ott sem lehet piaci alapon nyereséges új szállodát nyitni. Pedig Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legutóbb tavaly októberben beszélt arról, hogy aranykorát éli a magyar turizmus.

Balatonfüred, Siófok, Szántód, Balatonszemes - csak néhány település, ahol az MTÜ által adott vissza nem térítendő költségvetési százmillókból, milliárdokból épül új szálloda. Ez tényleg aranykor, bár nem mindenki élvezheti. Minden bizonnyal aranykor köszönt például a Paralelbau Kft.-re, amely a zalakarosi SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft. beruházását kivitelezi 2,7 milliárd forintból. Bár az Ott Balázs tulajdonában lévő cég a referenciái szerint dolgozott már stadionoknál és 2015-ben a milánói világkiállítás magyar pavilonján is, a komplett új szálloda kivitelezésével akkorát kaszálhat, mint még soha a cég történetében: eddig a 2017-es egymilliárd forintos árbevétel volt a csúcs.

Dolce vita

Az aranykort az adófizetők finanszírozzák, hiszen az építkezésre 1,7 milliárd forintot adott az MTÜ az SZ.Z. Szállodafejlesztő Kft.-nek. A cég nevében szereplő SZ.Z. monogram a zalakarosi Szabadics Zoltán vállalkozót fedi, aki tavaly március 15-én Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnöktől és másik cége, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. rendszeres szereplője az állami közbeszerzéseknek. Az építkezés helyszíne is pikáns: az önkormányzat tulajdonában lévő, de a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz köthető Balatontourist Kft. által üzemeltetett kemping területén épülhet fel a hotel. A projektről annyi tudható, hogy vitorlás hajóval is érkezhetnek majd a megfáradt vendégek, akik 80 szoba közül választhatnak, és közpénzből épített bel-, kültéri élménymedencében, jakuzziban, szaunában regenerálódhatnak. 

Apró érdekesség csupán, hogy a Paralelbau Kft. logójával két helyszínen is találkozhatnak majd a balatonfürediek, hiszen a cég elnyerte az MTÜ közbeszerzését is, így 295 millió forintból ők újíthatják fel a műemléki védettségű Huray villákat is. Így összességében az MTÜ-től két úton is pénzt kapnak, és ki sem kell mozdulniuk Balatonfüredről. Persze a rivális Siófok sem akar lemaradni, ahol egy új hotel miatt változtathatnak a helyi építési szabályokon is.

A Napi.hu írta meg, hogy az egyik nyertes pályázó (a Barna Sándor üzletemberhez köthető Palace Garden Hotel Vendéglátó Kft.) ugyanis arra kérte a helyi önkormányzatot, hogy a tervezett szálloda építéséhez az érintett övezetben jelenleg megengedett 40 százalékos beépíthetőséget 50 százalékosra, a megengedett 6 méteres legnagyobb építménymagasságot pedig 14,5 méterre emelhesse. Minderre közel 800 millió forintot kaptak az MTÜ-től, a szállodát pedig az Omnion Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építheti fel 1,2 milliárd forintért. Tehát a költségek mintegy kétharmadát az adófizetők állják.

Dübörögnek a teherautók Szántód és Balatonszemes utcáin is. Mindkét településen az építkezéseknél kihelyezett és a kormányzati támogatást megköszönő táblák tanúskodnak az aranykor eljöveteléről. A bajnok a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (SZBFamily) Ingatlanfejlesztő Kft., amely a Balaland élménypark és szálloda építésére összesen 5,9 milliárd forintot kapott az MTÜ-től. A tulajdonos pedig Szepesi Richárd, akinek anyósa Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak. Balatonszemesen pedig az OTP tulajdonában lévő üdülőt bővítik közpénzből (már tart a művelet), hiszen a bank mintegy 500 millió forintot kapott erre a célra a közösből.

Az építkezésekben nem csak az a közös, hogy közpénzből finanszírozzák őket, hanem az is, hogy az új hotelek többsége a Balaton partján áll majd. Ez azért érdekes, mert a Miniszterelnökség irányításával éppen most készül az új Balatoni vízparti terv, amelynek célja, hogy "összehangolja a természet-, környezet- és tájvédelmi érdekeket a vízpart turisztikai hasznosításával. Biztosítsa a vízhez való eljutást a szabadidős tevékenységeknek lehetőséget nyújtó, meglévő és kialakított zöldterületeket, kempingeket és strandokat, valamint további zöldterületek kialakítását szorgalmazza a vízminőség megóvása, a nádasok és a magántulajdon sérelme nélkül" - áll a hirbalaton.hu által leközölt, a Miniszterelnökség által a balatoni polgármestereknek írt levélben.

Megvédik a természetet is az építkezésekkel

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is azt válaszolta március 3-án egy ellenzéki képviselő írásbeli kérdésre, hogy: még szóbeli egyeztetések várhatók a helyi önkormányzatokkal, de a kormány elkötelezett a Balaton és a természeti környezetünk megóvása mellett. Nos, Balatonfüreden éppen egy kemping helyén épül az új szálloda, Szántódon pedig a nádas látta kárát az építkezésnek. A legtöbb balatoni településen pedig mindezzel párhuzamosan folyamatosan pusztulnak egy másik aranykorban, a Kádár-rendszerben épített panelszállodák és üdülők kihasználatlanul.

A turizmus aranykorának bizonytalanságát pedig a koronavírus-ügy is jól mutatja, hiszen egy váratlan járvány is pillanatok alatt megváltoztaja a világ turizmusát, dönti romba a szállodások rövid távú üzleti terveit. Csak a kínai és az olasz turisták hiánya néhány hét alatt jelentős visszaeséseket okozott szerte a világon és Magyarországon is. A belföldi nyaralások viszont népszerűbbek lehetnek, de az új balatoni luxusszállodák szobaárait nem feltétlenül a magyar átlagbérhez viszonyítva alakították ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!