<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Parlament 62 képviselője levélben kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy szervezzen teljes körű megfigyelést az áprilisi magyarországi választásokra.

19 ország képviselői írták alá a levelet, akik az EP öt különböző frakciójában foglalnak helyet, ami azonban közös bennük, hogy mindannyian amiatt aggódnak, hogy a parlamenti választás nem fog megfelelni a legmagasabb szintű demokratikus elvárásoknak - írja a Politico.eu, amely szerint a szokatlan lépés a magyarországi demokratikus visszaesés és intézményeinek legitimitása miatti aggodalmak elmélyülését tükrözi.

Nem bíznak a tiszta választásokban. Fotó: DepositphotosNem bíznak a tiszta választásokban. Fotó: Depositphotos

Korábban húsz magyar civil szervezet is hasonló kérést intézett az EBESZ-hez. A hírportál megjegyzi, hogy az EBESZ különféle módokon szokta felügyelni a választásokat az egyes országokban. Oda, ahol nem várhatók komolyabb problémák, csak korlátozott számú megfigyelőket küldenek, másutt azonban a kampánytól kezdve a szavazatok megszámolásáig mindent figyelemmel követnek.

„5 politikai csoportból és 19 különböző országból származunk. De mindannyian osztunk abban az aggodalomban, hogy az április 3-i választásokat esetleg nem a legmagasabb demokratikus normák szerint rendezik meg” – írták a képviselők a Politico által nyilvánosságra hozott levelükben.

A képviselők levelükben rámutattak a 2018-as magyarországi választások tapasztalataira, amikor egy korlátozott EBESZ-misszió arra a következtetésre jutott, hogy „a megfélemlítő kampányretorika korlátozza az érdemi viták terét, és csökkenti a választók megalapozott döntéshozatali képességét”. Azt is megállapította, hogy a kormányzati tájékoztató kampányok „jelentősen veszélyeztették” a versenyzők azon képességét, hogy tisztességesen versenyezzenek.

Most pedig a parlamenti képviselők szerint még több aggodalomra ad okot a magyarországi helyzet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.