4p

Most éppen a hazai csirkefeldolgozás legnagyobb szereplőjének NER-es bekötésű tulajdonosa bízta tekintélyes vagyonát egy családi alapítványra.

Még egy magyar milliárdos döntött úgy, hogy egy alapítványban nagyobb biztonságban érzi az elmúlt évtizedekben összegyűjtött vagyonát. Kisvárda pedig amúgy is a NER egyik emblematikus városa, ezért igazából nem lehet azon egy percet sem csodálkozni, hogy a helyi NB1-es focicsapatot is főszponzorként támogató Master Good csoport tulajdonosa tavaly november 10-e óta a Bárány Családi Vagyonkezelő Alapítvány.

Szép nagy vagyonról van szó. A Forbes listája szerint Bárány László és családjának becsült vagyona 88,2 milliárd forint, amellyel a 15. leggazdagabb magyarok. A lap szerint a Master Good csoport az ukrán határ mellé vitte Nyugat-Európát: a vállalat kisvárdai csirkefeldolgozójának 15 milliárd forintos bővítése az egyik legnagyobb magyar élelmiszeripari projekt volt. A cég pedig átadta az első Magyarországon kívüli üzemét is, meg sem álltak Ázsiáig. Ugyanazt csinálják ott, mint a rendszerváltás után a nyugati cégek Magyarországon. Az MNB kötvényprogramján keresztül közel 30 milliárd forint friss tőkéhez jutottak. Szakonyi Péter kollégánk által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar című kiadványban pedig a Bárány család a 21. helyen szerepelt 80 milliárd forintos vagyonnal.

Alapítványi csirke a kisvárdai telephelyen. Fotó: MTI/Balázs Attila
Alapítványi csirke a kisvárdai telephelyen. Fotó: MTI/Balázs Attila

Bírósági adatok szerint a Bárány Családi Vagyonkezelő Alapítványt tavaly szeptember 1-én létesítették és november 15-én jegyezték be.

A Bárány család életét négy generációra kiterjedően határozza meg a baromfitenyésztés, ezáltal Magyarország egyik legrégebbi baromfitenyésztő dinasztiája. Az Alapítók úgy képzelték, hogy a szerteágazó családi vállalkozásaikat a legelőnyösebb módon egységbe rendezik, hogy az egységként képes legyen szolgálni a Bárány család céljait, jövőbeli terveit. Az Alapítvány célja tehát az Alapítók vagyonának generációkon át történő örökítése, a vagyonuk védelme, továbbá a családtagok juttatásban részesítése és céljaik meghatározott mértékű pénzügyi támogatása

- szól az alapítvány céljának leírása.

Egészen elképesztő bővülésen ment keresztül az elmúlt években a Master Good, amit biztosan nem hátráltatott, hogy Bárány László jó kapcsolatot épített ki a térség fideszes országgyűlési képviselőjével és volt miniszterrel, Seszták Miklóssal. A csirkefeldolgozó cég 2022-ben hatalmasat ment: 162,6 milliárd forintos forgalmat értek el jelenős exporttal, amelyből 15,3 milliárd forintos profit lett, miközben a saját tőke 38,5 milliárd forintra hízott. Tehát az új alapítványnak a jövőben vélhetően egyre nagyobb vagyont kell majd megvédenie. A magyarországi csirketermelés- és feldolgozás mintegy 40 százalékát adják. 

 

A NER-es bekötést úgy a legegyszerűbb kimutatni, hogy a Master Good a kisvárdai NB1-es focicsapat főszponzora, ez pedig biztos jele a kormányzati beágyazottságnak. Megállíthatatlanul ömlik is a közpénz: a hvg.hu összesítése szerint a cégcsoport 2015-ben 438 millió, 2016-ban 3,56 milliárd forint vissza nem térítendő, beruházási támogatást kapott bővítésre, új munkahelyekre, majd 2018-ban a kormány 3,4 milliárd forinttal támogatta a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzemének 15 milliárd forintos beruházását. Tavaly nyáron pedig a kormány újabb ötmilliárdot odatolt húsüzembővítésre: Master Good által három éve megvett SáGa Foods hús- és húskészítmény továbbfeldolgozó üzeméről van szó. Bárány László egyébként 2021 óta a Nyíregyházi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja is.

Mostanában nagy divat a vagyonkezelő alapítvány. Lapunk intenzíven követi a vagyonkezelő alapítványokat, megírtuk például, hogy alapítványi kézben vannak Borkai Zsolt jachtos ügyvédjének kaszinói, de Hernádi Zsolt és Csányi Sándor alapítványos intézkedéseiről is beszámoltunk. Azért egyre népszerűbb a NER-ben a vagyonkezelő alapítvány, mert úgy képes egyben tartani a vagyont, hogy a családtagok vagyoni érdekeltsége és befolyása megmarad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!