TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 30. 13:16
mfor.hu

Lázár heteken belül a kormány asztalára teszi a dohányzás visszaszorítását szolgáló javaslatcsomagját - Gulyás Gergely beszólására és Orbán Viktor álláspontjára egy Facebook-videóban reagált.

Erősre sikeredett Lázár János október 18-i bemutatkozó beszéde nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként: azt javasolta, hogy akik 2020 után születnek, ne vásárolhassanak legálisan dohánytermékeket. További javaslatai között szerepel, hogy teljes tilalom legyen a gépjárművekben lévő dohányzásra, de azt is szorgalmazza, hogy több joguk legyen a társasházaknak a dohányzás korlátozására. (Arról, hogy Lázártól kemény intézkedések várhatók, szeptember elején írtunk ebben a cikkben.)

Egy üzenet Gulyásnak...

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a Lázár János által felvetett javaslat szerint a vásárlás tiltására vonatkozó szabályozás 2038-ban lépne hatályba, "ez pedig az egész felvetés komolyságát megkérdőjelezi". A javaslatot nem támogatja, nem tartja jónak; egyetért azzal, hogy a dohányzás káros, de szerinte az, hogy valami káros, nem jelenti azt, hogy teljes egészében be is kell tiltani.

Lázár János Facebook-oldalán tett közzé egy videót kedden, amiben a komolytalanságot emlegető kritikára reagál: ebben egy cigisdoboz felirata alapján jelzi, hogy a dohányzás nem egészségkárosodást, hanem halált okoz. Lázár felidézte: 22 ezer magyar hal meg a dohányzás káros következményei miatt.

...és egy Orbánnak

Lázár azokra a felvetésekre, amelyek a szabadságjogok korlátozásaként tekintenek a dohánytermékek vásárlásának betiltására, azt mondja a videóban: akkor a drogokat miért tiltjuk be Magyarországon kőkemény eszközökkel? Sokkal többen halnak meg a cigaretta, mint a drog miatt, mégis különböző szabályok vonatkoznak rá.

Lázár ezzel a miniszterelnöknek üzent: Orbán Viktort az azonnali.hu kérdezte meg arról, támogatná-e a dohányvásárlás betiltását a 2020. január 1-je után születetteknek, aki azt válaszolta: „Nem, egyáltalán nem, én a szabadság oldalán állok.”

Heteken belül jön a végleges javaslatcsomag

Lázár a következő hetekben nyújtja be konkrét javaslatait a kormánynak a dohányzás visszaszorítása érdekében. "Ez mind rossz hír lesz a dohányiparnak" - jelezte a videóban a kormánybiztos. Jó hír lesz viszont azoknak, akik füstmentes országot akarnak. A kormányon múlik, hogy ezek közül a javaslatok közül melyeket fogadják el - mondja Lázár.

(Privátbankár)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.