TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Híresen antidohányos emberre bízták a piac szabályozását.

Augusztus közepén nevezték ki Lázár Jánost a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak. Azon túl, hogy a kinevezés ténye meglepetés volt - Lázár az új ciklusban nem kapott kormányzati tisztséget -, az is kérdéseket szült, hogy Lázár miért vállalta el ezt a feladatot.

Lázár keményen beleáll a feladatba Lázár keményen beleáll a feladatba

Voltak olyan kommentárok, melyek szerint Lázár alárendeltségének adta újabb tanújelét Orbán Viktor, amikor egy látszólag tartalom nélküli posztra nevezte ki volt miniszterét. A magyar dohánypiac ügyei ugyanis rendezettnek tekinthetők, 2013-tól kialakult az új kis- és nagykereskedelmi hálózat: a fogyasztókat kiszolgáló nemzeti dohányboltok, a nagykereskedőkkel kapcsolatban álló központi dohányellátó és a teljes piacot lefedő, az engedélyeket kiadó Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A kormány erős kontroll alatt tartja a területet, a holdudvar megélhetését is sikerült biztosítani a dohányárusító helyek kiosztása során. Mi szükség van akkor egy miniszterelnöki biztosra?

Kérdéseinkkel megkerestük Lázár Jánost, valamint a mandátumát meghatározó kormányzatot is. Két dolog derült ki: konkrét döntésekre, intézkedésekre vonatkozó javaslatok még nem készültek, de Lázár nem tekinti álfeladatnak a megbízást, a tőle megszokott teljes lendülettel veti bele magát a nemdohányzók érdekeinek még erősebb érvényesítésébe, miután tájékozódott a piaccal kapcsolatban. Ami - tegyük hozzá - nem fog a nehezére esni, mivel a piaci szabályok újraértelmezésében vastagon közreműködött jó ismerőse, Sánta János, akinek az érdekeltségébe tartozik az egyik dohányipari cég, a Continental. (A piac átalakítását előkészítő törvényjavaslat anno megjárta Sánta számítógépét is, mint az akkor még megjelenő Népszabadság megírta.)

Lázárról közismert továbbá, hogy nagyon ellene van a dohányzásnak, ha rajta múlna, drasztikusan visszaszorulna a piac. Különösen háklis arra, ha fiatalok dohányoznak - derült ki azokon a Kormányinfókon, amelyeket még ő vezetett.

"Ha rajtam múlna, teljesen betiltanám a dohányzást" - mondta még 2013-ban egy tájékoztatón. Ez pedig előrevetíti, hogy milyen megközelítéssel lát hozzá munkájához miniszterelnöki biztosként.

 

Mikor Lázárt kerestük a kérdéseinkkel, hogy mennyire akarja felforgatni a 2013 óta fennálló rendet a dohánypiacon, hogyan alakulhat a cigaretta ára a következő időszakban, milyen szigorítást tervez a dohányzásra kijelölt helyek szabályozásában, azt a választ kaptuk, hogy egyelőre a tájékozódásnál tart a biztos, a szóba jöhető intézkedésekről később tájékoztatják a nyilvánosságot. Egy kollégája ugyanakkor elárulta portálunknak, hogy Lázártól kemény javaslatok várhatók, ő nem szokott puhán hozzáállni a feladatokhoz. Az biztos, hogy a nemdohányók érdekeit fogja szem előtt tartani, ez lesz az irányadó a javaslatok megfogalmazása során.

A feladatkör leírása alapján is elmondható, hogy nem jelentéktelen feladatot kapott Lázár. Egyebek mellett a Pénzügyminisztériummal összedolgozva mostantól részt vesz a jövedéki adóval, illetve általában a dohányáruk adóztatásával kapcsolatos közép- és hosszútávú stratégia megalkotásában, valamint a biztos dolga lesz az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozásával kapcsolatos kormányzati koncepció megalkotása is. Továbbá a hazai dohánytermesztéssel összefüggő feladatokat is el kell látnia. De arra is ügyelnie kell, hogy a hagyományos dohánytermékekkel szemben az új típusú dohánytermékek, illetve az elektronikus cigaretták felé terelődjék a forgalom.

Érzékeltetésül, hogy mekkora piacról van szó: csak a dohánytermékek után a költségvetésbe 187,5 milliárd forint folyt be jövedéki adóként idén január és július között.

A legutóbbi Kormányinfón megkérdeztük a kormány illetékesét is, hogy mit várnak Lázártól. Gulyás Gergely miniszter kiemelte, hogy a miniszterelnöki biztos hatáskörét meghatározza a poszt statútuma, "de ezen belül elég nagy szabadsággal rendelkezik".

Gulyás arra nem vállalkozott, hogy megmondja, mi a legfontosabb teendője a miniszterelnöki biztosnak a nemdohányzók védelmében, ezt - mint mondta - meghagyja Lázárnak. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány nagyon fontosnak tartja a nemdohányzók védelmét, és várják a miniszterelnöki biztos javaslatait.

"Hogy ez rendeletmódosítást, törvénymódosítást igényel, vagy másfajta intézkedést, akár az egészségügy területén, gondolok itt például a szűrővizsgálatokat, ennek eldöntése a biztos feladata" - közölte Gulyás.

 

Ami azt jelenti, hogy nem csak a Pénzügyminisztérium, de az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztérium apparátusával is együtt fog dolgozni Lázár, ezen a területen is javaslatokat tehet. Ez két kulcsterület a kormányban, tehát semmiképpen nem állítható, hogy Lázár kamu megbízást kapott volna.

Jelenleg a kedveltebb márkájú cigaretták ára jellemzően 1000-1200 forint között mozog dobozonként, de a következő időszakban várható jövedékiadó-emelések miatt a fogyasztóknak ennél is többet kell majd fizetniük a dohányboltokban. A magyar adószint eddig elmaradt az uniós előírások szerinti szinttől, de az újabb emelésekkel közel kerülünk az elvárások teljesítéséhez.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.