<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A szokásos heti Kormányinfón ezúttal is központi kérdés volt a vakcina, amely kapcsán több fontos tudnivalót megosztott Gulyás Gergely.

A koronavírus vakcinák kapcsán időnként ellentmondó hírek érkeznek azok hatékonyságáról, így van olyan szer, amivel kapcsolatban erősebb a bizalmatlanság. Vélhetőleg ezt érzékelve döntött úgy a kormány, hogy lehet majd választani a különböző vakcinák között, derült ki a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely azt közölte, hogy ha valaki más vakcinát akar, mint ami rendelkezésre áll, akkor annak ki kell várnia, míg abból a szerből rendelkezésre áll elegendő. Amikor a kért vakcina beérkezik az országba, akkor értesítik az oltásra váró személyt.

Az oltásokkal kapcsolatban a miniszter azt is jelezte, hogy az utóbbi időben kevesebb vakcinához jutottunk az EU-tól, ezért fordulunk az Unión kívüli gyártókhoz. Szerinte az EU-n kívül (Izraelben, az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban) sokkal jobban halad a védekezés, jóval nagyobb tömegben oltanak. Éppen ezért keres a kormány alternatívákat, tárgyalnak Oroszországban és Kínában is, de csak olyan vakcinát fognak behozni, amelyet a magyar hatóságok engedélyeznek.

A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én.  (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

Jelezte azt is, hogy kormány nem gyakorol nyomást a hatóságokra, így azok csak olyan vakcinát fognak engedélyezni, ami minden szakmai protokollnak megfelel. Ugyanakkor Gulyás Gergely szerint fel kell gyorsítani az engedélyeztetés folyamatát, hogy az oltásokkal minél több életet lehessen megmenteni. Kiemelte, hogy a Magyarországon most ideiglenes engedélyt kapó AstraZeneca uniós engedélyezése még nem történt meg, miközben az Egyesült Királyságban hetek óta oltanak vele.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy akik felvették a védőoltást, azok védettséget igazoló okiratot (egy plasztikkártyát) kaphatnak. Szerinte az ő esetükben például nem lesz értelme fenntartani az este 8 utáni kijárási tilalmat, de hozzátette, hogy erről a kormány még nem döntött.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.