2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A szokásos heti Kormányinfón ezúttal is központi kérdés volt a vakcina, amely kapcsán több fontos tudnivalót megosztott Gulyás Gergely.

A koronavírus vakcinák kapcsán időnként ellentmondó hírek érkeznek azok hatékonyságáról, így van olyan szer, amivel kapcsolatban erősebb a bizalmatlanság. Vélhetőleg ezt érzékelve döntött úgy a kormány, hogy lehet majd választani a különböző vakcinák között, derült ki a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely azt közölte, hogy ha valaki más vakcinát akar, mint ami rendelkezésre áll, akkor annak ki kell várnia, míg abból a szerből rendelkezésre áll elegendő. Amikor a kért vakcina beérkezik az országba, akkor értesítik az oltásra váró személyt.

Az oltásokkal kapcsolatban a miniszter azt is jelezte, hogy az utóbbi időben kevesebb vakcinához jutottunk az EU-tól, ezért fordulunk az Unión kívüli gyártókhoz. Szerinte az EU-n kívül (Izraelben, az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban) sokkal jobban halad a védekezés, jóval nagyobb tömegben oltanak. Éppen ezért keres a kormány alternatívákat, tárgyalnak Oroszországban és Kínában is, de csak olyan vakcinát fognak behozni, amelyet a magyar hatóságok engedélyeznek.

A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én.  (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)
A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

Jelezte azt is, hogy kormány nem gyakorol nyomást a hatóságokra, így azok csak olyan vakcinát fognak engedélyezni, ami minden szakmai protokollnak megfelel. Ugyanakkor Gulyás Gergely szerint fel kell gyorsítani az engedélyeztetés folyamatát, hogy az oltásokkal minél több életet lehessen megmenteni. Kiemelte, hogy a Magyarországon most ideiglenes engedélyt kapó AstraZeneca uniós engedélyezése még nem történt meg, miközben az Egyesült Királyságban hetek óta oltanak vele.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy akik felvették a védőoltást, azok védettséget igazoló okiratot (egy plasztikkártyát) kaphatnak. Szerinte az ő esetükben például nem lesz értelme fenntartani az este 8 utáni kijárási tilalmat, de hozzátette, hogy erről a kormány még nem döntött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!