<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meglepetésre úgy tűnik, hogy a napokban sokat emlegetett kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt tegnap este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét.

Tegnap késő este robbant a hír, miszerint a magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V oltását. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás ezzel a két vakcinával - írja az Origo

Bár Magyarországon egyfajta bizalmatlanság tapasztalható az orosz vakcinával szemben, Oroszországban már másfélmillió embert oltottak be vele, és hat országban már bejegyezték (köztük a szomszédos Szerbiában), és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül. Háromezer ember beoltására elég vakcina már Magyarországra is érkezett, mellyel december végén a harmadik fázis kísérletei folytak. 

Az oxfordinak nevezett vakcinát Nagy-Britanniában már használják, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezését, amit több európai ország kormánya is sürget. Ennek a vakcinának kisebb az előállítási költsége, mint a Pfizer és a Moderna oltóanyagáé, és a szállítása, tárolása is egyszerűbb. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI) - melynek a járványügyi helyzetben speciális jogosítványai vannak -, tehát megadta az ideiglenes engedélyt a két vakcinára, a labda jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központnál pattog. Az NNK szakvéleménye pár hét múlva várható a Szptnyik V-ről, ennyi idő alatt tudják megállapítani, hogy a vakcina megfelel-e a dokumentumban leírtaknak. 

Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció szakértője ma reggel az ATV reggeli műsorában a váratlan bejelentéssel kapcsolatban azt furcsállja, hogy:

"Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oldaláról jelenleg bárki letöltheti a vakcináról szóló 33 oldalas dokumentumot, de az OGYÉI honlapján egy árva szó nincs róla."

Való igaz, nem hogy a dokumentum, de a Szputnyik V ideiglenes engedélyezéséről sem lehet olvasni a honlapon, de még a koronavirus.gov.-hu oldalán sem. Bár a tegnapi bejelentés az AstraZeneca ideiglenes engedélyéről is szól, az ő dokumentációjuk még nincs fent az EMA oldalán.

„Nem vagyok oltásellenes, sőt, kifejezetten támogatom a védőoltásokat, még sem bízomaz orosz vakcinában addig, amíg nem látom az EMA engedélyét. A betegeknél is tapasztalható kételyek az influenza elleni oltásmennyiségnél zajló káosszal kezdődtek" - tette hozzá a háziorvos.

Tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter napközben arról nyilatkozott, hogy miközben még kint van az OGYÉI magyar küldöttsége Oroszországban, a Szputnyik V értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti.

Peter Liege, az Európai Unió járványügyi szakértője pár napja úgy nyilatkozott, hogy kínai vakcinára nincs szükség Európában, ám az orosz vakcinára lát esélyt. Ha a SzputnyikV-vel végigcsinálják a szükséges eljárást, és ugyanolyan eredményeket produkál, mint az AstaZeneca szere, akkor komoly oltóanyag lehet belőle.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.