<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Meglepetésre úgy tűnik, hogy a napokban sokat emlegetett kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt tegnap este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét.

Tegnap késő este robbant a hír, miszerint a magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V oltását. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás ezzel a két vakcinával - írja az Origo

Bár Magyarországon egyfajta bizalmatlanság tapasztalható az orosz vakcinával szemben, Oroszországban már másfélmillió embert oltottak be vele, és hat országban már bejegyezték (köztük a szomszédos Szerbiában), és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül. Háromezer ember beoltására elég vakcina már Magyarországra is érkezett, mellyel december végén a harmadik fázis kísérletei folytak. 

Az oxfordinak nevezett vakcinát Nagy-Britanniában már használják, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezését, amit több európai ország kormánya is sürget. Ennek a vakcinának kisebb az előállítási költsége, mint a Pfizer és a Moderna oltóanyagáé, és a szállítása, tárolása is egyszerűbb. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI) - melynek a járványügyi helyzetben speciális jogosítványai vannak -, tehát megadta az ideiglenes engedélyt a két vakcinára, a labda jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központnál pattog. Az NNK szakvéleménye pár hét múlva várható a Szptnyik V-ről, ennyi idő alatt tudják megállapítani, hogy a vakcina megfelel-e a dokumentumban leírtaknak. 

Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció szakértője ma reggel az ATV reggeli műsorában a váratlan bejelentéssel kapcsolatban azt furcsállja, hogy:

"Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oldaláról jelenleg bárki letöltheti a vakcináról szóló 33 oldalas dokumentumot, de az OGYÉI honlapján egy árva szó nincs róla."

Való igaz, nem hogy a dokumentum, de a Szputnyik V ideiglenes engedélyezéséről sem lehet olvasni a honlapon, de még a koronavirus.gov.-hu oldalán sem. Bár a tegnapi bejelentés az AstraZeneca ideiglenes engedélyéről is szól, az ő dokumentációjuk még nincs fent az EMA oldalán.

„Nem vagyok oltásellenes, sőt, kifejezetten támogatom a védőoltásokat, még sem bízomaz orosz vakcinában addig, amíg nem látom az EMA engedélyét. A betegeknél is tapasztalható kételyek az influenza elleni oltásmennyiségnél zajló káosszal kezdődtek" - tette hozzá a háziorvos.

Tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter napközben arról nyilatkozott, hogy miközben még kint van az OGYÉI magyar küldöttsége Oroszországban, a Szputnyik V értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti.

Peter Liege, az Európai Unió járványügyi szakértője pár napja úgy nyilatkozott, hogy kínai vakcinára nincs szükség Európában, ám az orosz vakcinára lát esélyt. Ha a SzputnyikV-vel végigcsinálják a szükséges eljárást, és ugyanolyan eredményeket produkál, mint az AstaZeneca szere, akkor komoly oltóanyag lehet belőle.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.