2018. július 12. 14:11
MTI

A francia elnök szerint az sem igaz, hogy a tagállamok belementek volna, hogy a katonai hozzájárulásuk célértékét a GDP 2 százaléka fölé emeljék.

Donald Trump amerikai elnök sem nyilvánosan, sem zárt ajtók mögött nem fenyegetett egy pillanatig sem azzal, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a NATO-ból - hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő a katonai szervezet brüsszeli csúcsértekezletét követően csütörtökön.

Macron ugyanakkor visszautasította Trump azon kijelentését, miszerint a szövetségesek a bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát célzó hivatalos kötelezettségüknél nagyobb vállalásokat tettek a védelmi költségeik növelésében. Hozzátette, nem is biztos benne, hogy jó ötlet lenne a GDP 4 százalékát katonai célokra fordítani.Leszögezte ugyanakkor, hogy Franciaország 2024-re eleget fog tenni vállalásainak, és GDP-je 2 százalékára emeli védelmi költségvetését a jelenlegi 1,8-ról. A francia államfő kiemelte: Trump megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO mellett.

Trump Macron cáfolata előtt nem sokkal jelentette ki, hogy sikerült előrelépést elérni az értekezleten, így a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket. Ez tehát a francia elnök szerint nem igaz. A szintén meg nem történt, az USA NATO-ból való kiléptetésével való fenyegetőzésről az MTI beszámolója alapján "diplomáciai források" beszéltek.