1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden 75 bázisponttal, 8,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét. A döntés hátteréről Virág Barnabás, az MNB alelnöke ad tájékoztatást.

A jegybank alelnökének, Virág Barnabásnak sajtótájékoztatóját percről percre közvetítjük.

Mínusz 75 bázispont

A Monetáris Tanács keddi döntéséről itt számoltunk be:

Így alakult az alapkamat

A jegybanki alapkamat változásait ezen az infografikánkon követheti figyelemmel:

A forint kivár

Nemzeti devizánk nem reagált érdemben a délután 14 órai bejelentésre. Az euróért 395,7-395,8 forintot kell fizetni nem sokkal 15 óra előtt. További árfolyamokat a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár oldalán talál. >>

Lassítanak

Mind a belső, mind a külső keresleti nyomás alacsony, dezinflációs hatású. A forint gyengülése és a reálgazdaság gyengébb ciklikus pozíciója alakítja az inflációs alapfolyamatokat – kezdte sajtótájékoztatóját Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Új pénzpiaci közeg érkezett el, ezért lassabb kamatcsökkentés vált indokolttá – tette hozzá Virág.

Három opció, egyhangú döntés

50, 75 és 100 bázispontos csökkentést tárgyalt a Monetáris Tanács, de egyhangú döntés volt 75 bázispontoscsökkentésről. Így az O/N betéti 7,25, az O/N hitelkamat pedig 9,25 százalékra csökkent a kamatfolyosó leszállítása révén.

Rossz hír a nyugdíjasoknak: csökkent a növekedés várt üteme is

Általános dezinfláció, míg a munkaerőpiac feszessége lazult – mondta Virág, hozzátéve, 3,5-5,0 százalékos inflációra számítanak egész éves átlagban, ami 0,5 százalékkal alacsonyabb, mint amit korábban előrejeleztek.

A GDP idei bővülését 2,0-3,0 százalékra teszik a külső környezet vártnál rosszabb helyzete miatt, azaz a növekedési prognózist is újfent csökkentették.

(Azaz egyre messzebb a nyugdíjprémium kifizetéséhez szükséges 3,5 százalék. – a szerk.)

Nagyot nő a szolgáltatások ára

A maginfláció háromhavi átlaga alacsony – mondta Virág Barnabás –, viszont az infláció szerkezete átalakult. Az alelnök rámutatott: a piaci szolgáltatások inflációja 10,9 százalék, ami jóval magasabb, mint a fogyasztóiár-index. Úgy véli, ehhez kell alkalmazkodnia a monetáris politikának is. Virág szerint 2025 lehet az az év, amikor visszatérhetünk a 3 százalék körüli inflációs toleranciasávba.

Külső gondok

A belső kereslet lehet a növekedés motorja, a bizalom javulni kezdett a reálbér-növekedés és a csökkenő inflációs közeg miatt – vélte Virág. A külső kereslet viszont elhúzódó gyengeséggel küzd – tette hozzá. A fő exportpartnerek esetében a növekedési várakozások csökkentek, ez különösen Németország esetében gond magyar szempontból.

A folyó fizetési mérleg javul

Virág Barnabás szerint a folyó fizetési mérleg pozíciója tartósan javul, és ez a folyamat fenn is marad. Ebben a még üzembe nem helyezett termelő beruházások is segítségünkre lesznek.

Rossz hírek külföldről

A feltörekvő piacok megítélése változékony, a geopolitikai feszültségek továbbra is fennállnak, valamint a meghatározó jegybankok esetében a kamatpályák felefelé tolódtak – ezek a rossz hírek a külső gazdasági környezetből.

Virág Barnabás jó és rossz híreket is közölt

A tényezők

Az infláció az év közepétől a bázishatás miatt átmenetileg emelkedni fog – véli a jegybank alelnöke. Kiemelten fontosnak nevezte a költségvetési hiánycélok teljesülését. Emellett figyelik a kamatcsökkentések kezdetét is, valamint szemmel tartják, megjelennek-e kockázatok. Ezek indokolják az óvatosságot.

Mi várható?

A jegybank reálisnak tartja év közepére a 6,5-7, év végére pedig a 6-6,5 százalékos jegybanki alapkamatot – ismertette Virág Barnabás.

Árfolyam

Az MNB-nek árstabilitási célja van, ennek megfelelően értékelik a makrogazdasági tényezőket. Ennek fontos része a pénzpiaci faktor – mondta Virág Barnabás arra a kérdésre, hogy van-e árfolyamcélja az MNB-nek.

Kamatstop kivezetése

A kamatsapkák kivezetése egy fontos lépés abba az irányba, hogy a monetáris transzmisszió helyreálljon, ezért üdvözlik a kamatstop kivezetését – válaszolta kérdésre Virág Barnabás.

Vége

A háttérbeszélgetés közben a forint izgalmas libikókán van túl: laptársunk, az ugyancsak a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár árfolyamfigyelőjének tanúsága szerint a sajtótájékoztató kezdete után negyed órával az euró árfolyama 394,6 forintig esett, majd nemzeti devizánk visszagyengült, délután háromnegyed 4 körül ismét 396 forintot kértek a közösségi deviza egy egységéért.

Virág Barnabás sajtótájékoztatója véget ért, a teljes tájékoztató itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!