TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A jelentéseikben eddig is csak félig szilárd demokrácia voltunk, úgy látják, 2019 óta már az se.

Félig szilárd demokráciából hibrid rezsimbe csúszott át Magyarország 2019 során a Freedom House szerint, írja a 444.

A friss Nations in Transit-jelentés (ez a posztszovjet térséget és az egykori keleti blokk államait vizsgálj a demokrácia alapelveinek érvényesülése szempontjából) úgy határozza meg a hibrid rezsimet, hogy ezekben

tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A jelentés szerint a vizsgált államok közt

  • hibrid rezsim még Magyarországon kívül Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia, Ukrajna, Moldova és Grúzia,
  • szilárd demokrácia Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia,
  • félig szilárd demokrácia Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária,
  • félig szilárd autoriter állam Örményország,
  • és teljesen szilárd autoriter állam Oroszország.

Magyarország tehát legutóbb még félig szilárd demokrácia volt, 2015 előtt pedig szilárd demokrácia. A 444 szerint ilyen rövid idő alatt két kategóriát zuhanni példátlan a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében.

A Freedom House szerint a 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés. Tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent. Kilenc ország viszont most javított a pontszámán az előző évhez képest.

(444)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.