Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A jelentéseikben eddig is csak félig szilárd demokrácia voltunk, úgy látják, 2019 óta már az se.

Félig szilárd demokráciából hibrid rezsimbe csúszott át Magyarország 2019 során a Freedom House szerint, írja a 444.

A friss Nations in Transit-jelentés (ez a posztszovjet térséget és az egykori keleti blokk államait vizsgálj a demokrácia alapelveinek érvényesülése szempontjából) úgy határozza meg a hibrid rezsimet, hogy ezekben

tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A jelentés szerint a vizsgált államok közt

  • hibrid rezsim még Magyarországon kívül Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia, Ukrajna, Moldova és Grúzia,
  • szilárd demokrácia Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia,
  • félig szilárd demokrácia Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária,
  • félig szilárd autoriter állam Örményország,
  • és teljesen szilárd autoriter állam Oroszország.

Magyarország tehát legutóbb még félig szilárd demokrácia volt, 2015 előtt pedig szilárd demokrácia. A 444 szerint ilyen rövid idő alatt két kategóriát zuhanni példátlan a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében.

A Freedom House szerint a 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés. Tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent. Kilenc ország viszont most javított a pontszámán az előző évhez képest.

(444)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.