<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A jelentéseikben eddig is csak félig szilárd demokrácia voltunk, úgy látják, 2019 óta már az se.

Félig szilárd demokráciából hibrid rezsimbe csúszott át Magyarország 2019 során a Freedom House szerint, írja a 444.

A friss Nations in Transit-jelentés (ez a posztszovjet térséget és az egykori keleti blokk államait vizsgálj a demokrácia alapelveinek érvényesülése szempontjából) úgy határozza meg a hibrid rezsimet, hogy ezekben

tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A jelentés szerint a vizsgált államok közt

  • hibrid rezsim még Magyarországon kívül Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia, Ukrajna, Moldova és Grúzia,
  • szilárd demokrácia Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia,
  • félig szilárd demokrácia Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária,
  • félig szilárd autoriter állam Örményország,
  • és teljesen szilárd autoriter állam Oroszország.

Magyarország tehát legutóbb még félig szilárd demokrácia volt, 2015 előtt pedig szilárd demokrácia. A 444 szerint ilyen rövid idő alatt két kategóriát zuhanni példátlan a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében.

A Freedom House szerint a 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés. Tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent. Kilenc ország viszont most javított a pontszámán az előző évhez képest.

(444)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.