<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában kijelentette: nem kizárt, hogy hazánkban is fognak harmadik oltást alkalmazni. Körkép arról, hogy a világon hol vakcináznak már harmadik adaggal.

„Egyelőre nem oltunk harmadszorra Magyarországon, mert nem tudjuk felmérni annak hatását. Folyamatosan nézzük a gyógyszergyártók véleményét, és ezek egyelőre nem egyértelműek. Lehet, hogy elérkezik a harmadik oltás beadásának az ideje is, bizonytalan a helyzet, türelmesnek kell lennünk”

– mondta a miniszterelnök ma reggel.

Az Operatív Törzs már tegnap kijelentette, hogy ha kell, ők készen állnak a feladatra, tehát a kezdeti szilárd elutasítás helyett változott az oltások harmadik adagjára vonatkozó kommunikáció. A döntést remélhetőleg megkönnyíti a Főpolgármesteri Hivatal által felkínált 19 ezer ingyenes antitest-teszt is, amellyel a Hivatal a 60 év feletti oltottaknak kínál lehetőséget arra, hogy megnézessék szervezetük védettségi szintjét. A T-sejtes immunválaszt adó tesztek helyszíneiről pedig itt írtunk korábban.

De lássuk, hol alkalmazzák már a világon a booster, azaz emlékeztető oltások módszerét!

Az Egyesült Arab Emírségekben alkalmazták először a harmadik, emlékeztető oltást. Fotó: DepositphotosAz Egyesült Arab Emírségekben alkalmazták először a harmadik, emlékeztető oltást. Fotó: Depositphotos

Egyesült Arab Emírségek

Az Emírségekben már márciusban arra figyelmeztettek, hogy a kétadagos Sinopharm-oltás nem minden esetben termel elegendő antitestet, ezért a hatóságok egyeseket már akkor berendeltek emlékeztető oltásra, májusban pedig már mindenkinek felajánlották a harmadik dózist.

A fővárosban, Abu Dhabiban sokáig csak a kínai vakcina volt elérhető az ott lakóknak, mígnem április végén már Pfizerrel, AstraZenecával és Szputnyikkal is oltani kezdtek. Az Emírségekben figyelmeztetést kellett kiadni amiatt, hogy az emberek a dupla dózis kínai után már csak egy Pfizer-emlékeztetőt adassanak be maguknak, többen ugyanis utazási céljaik miatt megpróbáltak hozzájutni egy negyedik oltáshoz is, ez azonban a helyi szakemberek szerint egészségügyi kockázatot jelent.

Bahrein

A bahreini nemzeti egészségügyi munkacsoport májusban döntött: a harmadik dózisokat a második után 6 hónappal először a kiemelt csoportoknak adják be. Tehát a 60 év felettieknek, elhízottaknak és immunhiányos betegségekben szenvedőknek, valamint a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereknek. A lakosság többi része viszont csak 12 hónappal a második oltás után kaphat harmadikat, de fontos, hogy az emlékeztető oltás másfajta is lehet, mint az előzőek.

Az államban egyébként Pfizer/BioNTech, a Janssen, a Sinopharm, a Szputnyik-V és a Covishield is használatban van.

Oroszország

Július 1-jétől a moszkvai kórházakban már harmadszor is oltanak Szputnyik-V-vel, ezzel ez az egyetlen ország, ahol orosz vakcinával ismétlő oltást alkalmaznak. Bár az orosz oltásról a Gamaleja Intézet vezetője, Alexander Ginzburg azt állította, hogy hatása legalább két évig tart, most a kormány engedélyezte, hogy ráadásdózist adjanak azoknak, akik legalább hat hónapja kapták meg az elsőt. Az egészségügyi miniszter a „kedvezőtlen járványhelyzettel” indokolta a döntést.

Azt azért tudni kell, hogy hiába lett meg elsőként a Szputnyik-V, az orosz emberek annyira ódzkodnak tőle, hogy mindössze 16 százalékuk kapta meg az oltás első körét, pedig minden bizonnyal ennek az alacsony számnak köszönhető, hogy a delta-mutáns ennyire berobbant az országban. Naponta 20 ezernél több fertőzöttet regisztrálnak, s naponta közel százan halnak meg az új hullámban.

A moszkvai, a leningrádi és a szentpétervári szolgáltatószektorban, valamint a tulai régióban a kockázatosabb generációnál már az oltás kötelezővé tételét is elrendelték.

Törökország

Függetlenül attól, milyen oltást kapott az első két körben az illető, ráolthatják a harmadikat is július 1-jétől, legyen az kínai vagy mRNs – írja a The Wall Street Journal. Azt is hozzáteszik: azért ez főleg a kínaival oltottak számára jó lehetőség. A török egészségügyi miniszter az egészségügyi dolgozóknak és az 50 év felettieknek kifejezetten ajánlja a harmadik oltást, bármelyik gyártó vakcináját kapták meg korábban.

Arra hivatkozik, hogy ők az első oltásukat már hat hónappal ezelőtt kapták meg, bár igazság szerint januárban még csak a kínaival oltottak, azóta került csak fel a palettára a Pfizer/BioNTech vakcinája. Erdogan török elnök egyébként saját bevallása szerint már júniusban megkapta a harmadik oltását.

Akik még csak tervezik a harmadik oltást: 

Anglia

Minden 50 év feletti britnek felajánlják az ősz folyamán, hogy kaphat egy harmadik oltást, és ezzel karácsonyig minimálisra csökkenthetik a járvány terjedését a szigetországban – írja a The Times. A cél az, hogy az 50 év felettiek kapjanak egy olyan új vakcinát, amely már a mutánsok ellen is véd, vagy a korábban megkapott vakcinából jöjjön egy harmadik dózis.  

Seychelle-szigetek

A beoltottak mintegy 60 százaléka kapott Sinopharmot vagy Sinovacot. Az itteni egészségügyi minisztérium szerint az új fertőzöttek több mint harmada már megkapta mindkét oltását is. Jelenleg a szigeteken mérlegelik a harmadik oltás szükségességét, de ha emellett is döntenek, akkor is csak augusztustól tervezik bevezetni ennek lehetőségét.

Egyesült Államok

Míg a Pfizer vezére szerint már szeptemberben szükség lehet emlékeztető oltásra Amerikában, addig a szakértőik azt mondják, hogy ezt a valós utánkövetési adatok fogják eldönteni. „De bolondság lenne nem felkészülni erre az eshetőségre is” – mondja Anthony Fauci, az USA egyik legismertebb járványügyi szakembere.

És most lássuk, a gyártók hogy vélekednek a harmadik oltás szükségességéről:

  • Pfizer: Lanclet orvosi szaklap szerint a második dózis beadását követő 12 hónapon belül szükség lehet a booster, azaz emlékeztető oltásra a Pfizer vakcinájából. A kutatások azt igazolják, hogy elsősorban azoknál fontos a harmadik vakcináció, akik a kockázati csoportba tartoznak, például az időseknek és krónikus betegeknek. A cég vezetője szerint a harmadik dózis tovább növeli a szervezet immunválaszát – olyannyira, hogy az antitestek számát akár 10-20-szorosra is emelheti –, és ezáltal a koronavírus új mutációi ellen is nagyobb védelmet biztosít.
  • AstraZeneca: a harmadik adag igen erős immunválaszt vált ki – számolt be egy oxfordi kutatásról a Reuters. Az Oxford Egyetem szakemberei arra jutottak, hogy a legalább 6 hónap után beadott harmadik Astra után az antitestes és a T-sejtes immunválasz töbszörösére emelkedik, illetve, hogy a második dózist akár az elsőt követő 45 hét elteltével is be lehetne adni, ugyanis ez is erős immunreakciót vált ki. Andew Pollard, az Oxford Vaccine Group igazgatója szerint ugyanakkor két dózis is megfelelően véd a vírus ellen, s csak akkor kell felpörgetni a harmadik oltást, ha erre tényleg szükség van, de amíg erre nincs bizonyíték, és közben más országoknak nincs oltásuk, addig elfogadhatatlan.
  • Sinopharm: áprilisban maga a Kínai Járványügyi Központ vezetője ismerte be, hogy nem túl magas a kínai vakcinák hatékonysága. (Lapunk írt arról először, hogy országos antitestvizsgálat indult Magyarországon a Sinopharmot kapók körében). Miközben Kínában a Sinopharm-mal már 3 éves kortól oltják a gyerekeket, a Kínai Nemzeti Gyógyszerészeti Csoport vizsgálja, hogy szükség van-e a harmadik oltásra a nagyobb védettség érdekében. A Sinopharm eddigi előzetes eredményei szerint az emlékeztető oltás növelheti az ellenanyagszintet, és megfelelő módon javítja a vakcina ellenállóképességét a mutációk ellen. A Sinovac tesztjei szerint viszont az antitestek hatása jobban csökkent a dél-afrikai variánssal szemben, mint a brit változat ellen. A kínai gyártó azt is teszteli, hogy az alanyok egy harmadik emlékeztető oltást is kapnának nyolc hónappal a második dózis után. Jelenleg a Kínában használt hét vakcina közül egyébként az egyik eleve három dózisú.
  • Moderna: az Egyesült Államokban zajló vizsgálatban a kutatók Moderna oltással emlékeztetik a résztvevők szervezetét a meglévő immunológiai védettségre – írja a webbeteg.hu. Az egyik alany e harmadik kör után mutatkozó tüneteit úgy jellemezte, hogy a mostani mellékhatások kicsit súlyosabbak voltak, mint amilyeneket a korábbi két alkalommal tapasztalt. A Moderna harmadik oltásként egyébként három dologgal is kísérletezik: kisebb dózisú emlékeztető oltással, új vakcinaverzióval, ami a dél-afrikai mutánsra fókuszál, valamint egy szintén vadonatúj oltással, ami mindent egységesít.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.