2020. április 9. 09:07
mfor.hu

Brüsszel további egy hónapra meghosszabbítja az uniós határzárat. A brit kormányfő szerencsére jobban van. A diagnosztizált fertőzöttek száma globálisan már csaknem 1,5 millió. Hírösszefoglalónk következik.

Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a társult államokat, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikere érdekében további 30 nappal, május 15-éig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást, írja az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Az EU március 15-én már döntött egy 30 napos korlátozásról.

Egységes végrehajtás kell

A bizottság szerint a tagállamok és a világjárvánnyal küzdő nem uniós országok tapasztalatai azt mutatják, hogy 30 napnál hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy a vírus továbbterjedése elleni intézkedések eredményesek legyenek.

A bizottság szerint a külső határokra vonatkozó intézkedések csak akkor lehetnek hatékonyak, ha azokat az összes uniós tagállam és schengeni tagállam mindegyik határ esetében egységesen hajtja végre, és ugyanakkor szünteti be.

Az utazási korlátozás, valamint annak meghosszabbítására vonatkozó felhívás  30 országra, a schengeni övezet valamennyi országára, valamint a négy schengeni társult államra, Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkozik.

A korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik azokra az uniós (vagy társult államhoz tartozó) polgárokra, akik haza akarnak térni.

Nem vonatkozik továbbá az egészségügyi szakemberekre, egészségügyi kutatókra, idősgondozással foglalkozó szakemberekre, határ menti ingázó munkavállalókra, árufuvarozást végző szállítókra, diplomatákra, nemzetközi szervezetek alkalmazottjaira, a katonai személyzetre és a humanitárius dolgozókra.

Javul Johnson állapota

Ami az egyéb történéseket illeti, Boris Johnson továbbra is az intenzív osztályon fekszik. A koronavírusos brit kormányfőt vasárnap szállították be egy londoni kórházba, és hétfő este vitték át az intenzívre.

Szerda esti hivatalos közlések szerint állapota javul, reagál a kezelésekre.

Rendszeresen felül betegágyában és aktívan kommunikál az orvosi stábbal.

Korábbi hírek szerint „oxigénkezelést” kap, de képes segítség nélkül lélegezni, és nem került lélegeztetőgépre.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.