2020. március 26. 14:41
mfor.hu

„Európa az életéért küzd” - ezzel a kijelentéssel kezdte borús hangvételű beszédét az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az EP egynapos plenáris ülésén.

A politikus így fogalmazott a nagyrészt már üres Európai Parlament épületében elmondott beszédében:

„Nagyot változott a világ, mióta legutoljára találkoztunk. Azt, hogy ettől a fordulóponttól merre tart majd az EU, nagyban meghatározzák a most meghozott döntések.

Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon) Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Határok nélküli járványt határok visszaállításával kezelni értelmetlenség, mégis több tagállam ezt tartotta megoldásnak - jelentette ki, hozzátéve, hogy nincs olyan tagállam, amely képes az önellátásra az orvosi felszerelések, védőeszközök terén, tehát a szolgáltatások és áruk szabad mozgása most még fontosabb, mint valaha. Az egységes piacnak működnie kell – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a válság utáni helyzet kezelése is koordinált európai fellépést igényel, mivel a szakadék még jobban megnyílik majd szegények és gazdagok között.

„Az európai demokráciáknak össze kell fogniuk, csak együtt tudunk helyesen cselekedni. Egy nagy európai szívnek kell dobognia, nem 27 kicsinek.”