4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy kedvező és egyszerű korszak vége jött el augusztus 31-ével.

Nagyjából másfél hónapja volt a mintegy 450 ezer katás vállalkozónak, hogy kitalálja a hogyantovábbot, miután a kormány drasztikus módon nyúlt bele az adózási környezetbe. A kata-törvényt módosító törvényjavaslat megjelenése és extrém gyors elfogadása nagy vihart kavart a társadalom egy részében, mivel a változtatásokkal egyik napról a másikra szüntették meg azt a kedvező adónemet, melyet anno az eva (egyszerűsített vállalkozási adó) beszántása után vezettek be.

Az elmúlt másfél hónapban nemcsak vállalkozók százezrei, de kisebb nagyobb cégeknek is fejtörést okozott az új helyzet. Nemcsak az jelentette sokak számára a kérdést, hogy hogyan adózik szeptember elsejétől kezdődően, hanem hosszú távú tervek újragondolására is szükség volt. Egyáltalán megéri-e folytatni a vállalkozói tevékenységet az új feltételek mentén? A legnagyobb gondot ugyanis az okozza, hogy a katás vállalkozó csak és kizárólag magánszemélyek felé bocsáthat ki számlát, ami az érintettek döntő többségében életidegen feltétel.

Egy korszak vége. Fotó: Depositphotos
Egy korszak vége. Fotó: Depositphotos

A módosításokat számos kritika érte, miközben a szinte mindenki által elfogadott és támogatott valorizáció kimaradt a változások közül. Pedig azt mindenki belátta: szükséges lenne a közel tíz éve változatlan adómérték igazítására.

Mindenesetre holnaptól már csak az maradhat a kata hatálya alatt, aki maximum 18 millió forintos árbevételt ér el egy évben, csak magánszemélyek a megrendelői és főállású vállalkozó.

Augusztus közepéig nagyjából 4300 vállalkozó jelezte: megfelel ezeknek az új szabályoknak és maradna a kata hatálya alatt. Hogy a végső szám mennyi, az a napokban vélhetően kiderül, mindenesetre jól látszik, vállalkozók százezreinek tett ezzel keresztbe a kormány.

Nekik túl sok lehetőségük és idejük sincs már elvarrniuk a szálakat. Adózást tekintve három lehetőségük maradt: átlejelentkeznek az átalányadó alá, átmennek munkavállalónak valahova, vagy megszüntetik a tevékenységüket.

Legtöbben feltehetően az átalányadó alá fognak bejelentkezni, nekik október 31-ig van lehetőségük jelezni a NAV felé e szándékukat a 22T101E adatlapon. Nagyjából eddig van idejük könyvelőt is találni, hiszen az átalányadózás már könyvelést igénylő adminisztrációval jár - nem annyira egyszerű, mint a kata volt. Nekik záróbevallást is készíteniük kell az eltelt 8 hónapról, ezt szeptember 30-ig kell összeállítani és eljuttatni a NAV-hoz.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a régi kata hatálya alatt a mai nap az utolsó, hogy az ebben a formában adózók számlát állítsanak ki az augusztusi tevékenységről, mely ellenértékét még ugyanezen a napon ki is kell egyenlítenie a megrendelőnek.

Az új katásoknak sok dolguk nincs: gyakorlatilag a NAV felé tett jelzéssel ugyanúgy folytathatják a tevékenységüket, mint eddig. A már működő egyéni vállalkozók a nyilatkozatot

tehetik meg.

Aki pedig megszüntetné vállalkozását, annak szintén a NAV felé kell jeleznie és másnap már nem egyéni vállalkozó többé.

Azt már a katás betéti társaságok (bt) számára érdemes felidézni, hogy a mai nappal csak a katás kisadózó státuszuk szűnik meg, maga a bt. nem, az holnaptól átkerül a társasági adó hatálya alá, amennyiben nem jelentik át kisvállalati adóra (kiva). Ha a bt tagjai nem akarják tovább működtetni a vállalkozást, akkor egy taggyűlésen dönteniük kell a végelszámolás megindításáról, s ha nem folyik adóhatósági eljárás a bt-vel szemben és nincs adótartozása, akkor a NAV viszonylag hamar, várhatóan 30 napon belül megadja az engedélyt az egyszerűsített végelszámolásra. Ez utóbbit csak azok a bt-k választhatják, amelyek nem kötelezettek a könyvvizsgálatra. 

Az mindenesetre némi könnyítést jelenthet, hogy bizonyos tevékenységek esetén a katából kényszerűen kilépők munkavállalóként választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), mely szabályain szintén változtatott a kormány szeptember elsejétől. Ennek lényege, hogy megszűnt a munkaadói ekho, mely ösztönözheti a cégeket az alkalmazotti létszám növelésére, egy-egy állandó beszállító és katás partner felvételére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!