3p

Deficitbe fordíthatja az olajpiacot az OPEC+ váratlan kínálatszűkítő döntése.

Ellátási deficitbe fordíthatja a nyersolajpiacot a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ csoportjának váratlan kínálatszűkítő döntése - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő felidézi, hogy az OPEC+ hétvégi döntése alapján májustól 2023 végéig csaknem 1,2 millió hordóval csökken a csoport napi kitermelése. A döntés meglepte a piacot, és ennek hatására a Brent globális alaptípus hordója 85 dollár környékére drágult.

Újabb csavar. Fotó: Depositphotos
Újabb csavar. Fotó: Depositphotos

Március második felében a Brent árfolyama még 80 dollár alatti szinteken járt az orosz olajexportot érintő szankciók ellenére is, mivel Oroszország a nyersolaj- és olajtermék-export jelentős részét Európából más térségekbe, főleg Ázsiába irányította át, a büntetőintézkedések így nem távolítottak el jelentősebb mennyiségű olajat a piacról - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint az idei első negyedévben a piac mérsékelt többletben járt, miután az iparilag fejlett gazdaságok OECD-csoportjának kereskedelmi olajkészletei januárban 32 millió tonnával, februárban további 10 millió tonnával emelkedtek.

A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor az OPEC+ termeléscsökkentési döntése növeli annak a valószínűségét, hogy a piac az idei év második felében deficitessé válik, mivel amerikai iparági előrejelzések a globális napi kereslet kétmillió hordós növekedésével számolnak. Ennek a növekedésnek hozzávetőleg a felét a prognózisok szerint a koronavírus-sokk után újranyíló kínai gazdaság adja - áll a hitelminősítő szektorelemzésében.

A Fitch szakértői szerint a kereslet emelkedését csak részben fedezi majd a magasabb észak- és dél-amerikai kitermelés, amely napi 1,7 millió hordó pluszmennyiséget adhat hozzá a globális kínálathoz.

A közel-keleti olajtermelő országokban a kihasználatlan napi kitermelési többletkapacitás az idei első negyedévben napi 3,25 millió hordó volt, az OPEC+ kínálatszűkítő döntése nyomán azonban megközelítheti a 4,5 millió hordót - áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.

A hitelminősítő mindezt egybevetve azzal számol, hogy a Brent hordójának átlagára 85 dollár lesz az idei év egészében, utána csökkenésnek indul, bár a cég szerint az OPEC+ termelésszűkítő döntése rövid távon növeli az árfolyam-előrejelzésekre ható, felfelé mutató kockázatokat.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!