5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.

Idén márciusban is a Németországból érkező vendégek töltötték el a legtöbb éjszakát (12 188) a hazai szálláshelyeken a KSH adatai szerint, azt viszont talán kevesen gondolnák, hogy a második legtöbb éjszakát a román (vagy határon túli magyar) vendégek töltötték el nálunk (8 014).

Ez azért lehet érdekes, mert márciusban is az a szabály volt érvényben Magyarországon, hogy a szálláshelyeken csak az üzleti, gazdasági vagy oktatási tevékenység céljából érkező vendégeket lehet fogadni. Vagyis a német üzletemberek után a hivatalos statisztikák szerint a román üzletembereknek (vagy vendégmunkásoknak) volt leginkább halaszthatatlan ügye márciusban Magyarországon. A harmadik helyen az ukrán üzletemberek (vagy vendégmunkások) állnak 6 489 márciusi vendégéjszakával, alaposan megelőzve az osztrák üzletembereket.

A lapunk által még február végén megkérdezett szállodák azt közölték: az üzleti célra jellemzően valamilyen okirat, igazolás elfogadható, amely a jelzett cél alátámasztására alkalmas. Ugyanakkor a szállodások nem tudják ellenőrizni, hogy a bemutatott üzleti igazolás megfelel-e a valóságnak vagy sem. Rendőrségi forrásunk szerint a hatóságok nem tapasztalták, hogy a belföldi üzleti utakra vonatkozó szabályokat tömegesen kijátszották volna.

A KSH adatai szerint a magyar üzletemberek sem pihentek márciusban. Összesen 224 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ebből 136 ezret a belföldiek, 88 ezret a külföldiek töltöttek el. Ez persze rendkívül nagy visszaesést jelent a Covid-mentes időkhöz képest: az összes vendégéjszaka 70 százalékkal volt kevesebb a tavaly márciusinál. 

A megfigyelt mutatók csökkenése még jelentősebb a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva, a vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89 százalékkal lett kevesebb

- közölte a KSH.

A kormány ugyanis tavaly március 4-én jelentette be, hogy koronavírusos beteget találtak Magyarországon, de a turizmus csak március végén, április elején zuhant be teljesen.

Külföldit láttak a Balatonon

A területi elosztásuk is érdekesen alakul a hazai és a külföldi üzleti vendégeknek. "Forradalmi" változás, hogy három hónap után újra regisztráltak külföldi vendéget a Balatonnál, sőt, rögtön kétezer külföldi vendégéjszaka mutatkozott. Pedig normális időkben márciusban azért 70-80 ezer éjszakát eltöltenek a külföldiek a tónál. A legtöbb üzlet természetesen Budapesten köttetett. A fővárosban eleve nagyon elenyésző a belföldi vendégéjszaka: például 2018 márciusban is csak 112 ezer volt, ehhez képest a most március 42 ezer relatíve nem is számít akkora visszaesésnek, mint mondjuk a balatoni régióé. Tehát Budapestről a belföldi éjszakák 63 százaléka tűnt el, ellenben a külföldi vendégéjszakáknak a 95 százaléka: 2018 márciusban 699 ezer volt, most 38 ezer.

Hogy jobban ráfért volna az állami segítség a napokban (május 1-től fogadhatnak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket a szállodák) újraindult szektorra, azt jól jelzi, hogy a KSH adatai szerint a 2,5 milliárd forint márciusi szállásdíj-bevétel 67 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál (pedig már a tavaly márciusi is erősen a zuhanás jeleit mutatta), míg 2019 márciusához (19 milliárd forint) képest 87 százalékos a visszaesés.

Tehát az ágazat a bevételeinek közel a 90 százalékától esett el csak márciusban (a korábbi hónapokban is) a békeévekhez képest. A kormány által sokat emlegetett bértámogatás lényege pedig mindössze annyi, hogy a bruttó bérek 50 százalékát az állam, 50 százalékát pedig a munkaadó állja.

Tehát a cégeknek 90 százalékos visszaesés mellett kellene a dolgozóik bruttó bérének 50 százalékát kifizetniük valamiből. A hazai szállodaipart ismerő forrásunk szerint 483 szálloda (tavaly márciusban 857 szálloda üzemelt) alapvetően azért volt nyitva márciusban, mert a támogatásokat a személyzet megtartásával lehetett megkapni.

A csehek is a nulláról kezdik

Persze a környező országogban is a romokból kell újra felépíteni a turizmust. Az első negyedévben kétharmadával csökkent a németországi szálláshelyek forgalma a járványvédelmi korlátozások miatt, márciusra viszont már mérséklődött a visszaesés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált jelentése alapján. Márciusban 9,1 millió vendégéjszakát szolgált ki a német szállásipar, 42,7 százalékkal kevesebbet a 2020 márciusinál. A belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 41,1 százalékkal 8,2 millióra csökkent, a külföldieké pedig 53,3 százalékkal 0,9 millióra.

A Magyarországgal versenyben lévő Csehország is gyakorlatilag a nulláról kezdheti. A január-márciusi időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken 282 ezer ember szállt meg Csehországban, ami a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 91,1 százalékos csökkenés - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában. A külföldi vendégek esetében a csökkenés még nagyobb, 96,3 százalékos. A CzechTourism a következő hónapokban több kampányt és marketing akciót tervez a csehországi turizmus fellendítésére. Magyarországon egyelőre ilyen tervezett nemzetközi kampányról nem hallani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.