2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan kivárnak a felújítási támogatások konkrétumainak megjelenéséig.

Visszaesett az építőanyagok forgalma márciusban, holott a februári adatok végre fordulattal kecsegtették a szektort. A hektikus adatok azt mutatják, hogy rögös út vezet még az újlakás építések felfutásáig. A szakma arra számít, hogy áprilisban és májusban is visszaesés lesz, mert az emberek kivárják az energiahatékonysági támogatást a nagyobb munkák elkezdésével. 

Talán nyártól jönnek a vásárlások
Talán nyártól jönnek a vásárlások
Fotó: Depositphotos

Az Újház friss adatai azt mutatják, hogy az első negyedév egészében a forgalom értéke 6,4 százalékkal, volumene pedig 1,7 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A februári adatok még bizakodásra adtak okot, mert a szerkezetépítéshez használt anyagok volumene akkor 27,7 százalékkal emelkedett 2023 februárjához képest, ez pedig azt vetítette előre, hogy új házak építése kezdődik meg. Márciusban azonban ennek a főcsoportnak a forgalma is visszaesett, értékben 8,8, volumenben pedig 4,2 százalékkal.

Némi reményt ad, hogy a falazóelemek és a beton zsalukövek értékesítési volumene márciusban is minimális növekedést mutatott, de például a tetőfedés főcsoportban még mindig 13,5 százalékos volt a visszaesés a megelőző év márciusához képest - mondta Juhász Attila, az Újház és az Évosz Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke. 

Juhász Attila szerint a hektikus forgalmi adatok azt mutatják, hogy göröngyös út vezet még az újlakás építések felfutásához. Az átadások száma 2024-ben és 25-ben is inkább a 10, mint a 20 ezerhez közelíthet, ami messze elmarad az elmúlt 10 év historikus átlagától, és jóval kevesebb annál is, amennyi a magyar lakásállomány szinten tartásához szükséges lenne. Ez már nem néhány építőanyag gyártó és kereskedő, illetve kivitelező problémája, ahogy az sem, hogy szektorban az elmúlt évben több tízezer elbocsátás történt. 

„Az építőipar gyorsan lassul, de lassan gyorsul. Az emberek sokkal körültekintőbben vágnak bele bármibe, mint a válság előtt, ezt mutatja, hogy bár nagyon sok ajánlatkérés van, de kevés a tényleges vásárlás, vagyis gyűjtik az adatokat. Ez teljesen érthető, hiszen az áron kívül érdemes rákérdezni az adott kereskedés árukészletére, valamint a szolgáltatásra is, hiszen nem lesz mindegy, hogy amikor kell, akkor tud-e időben, rugalmasan és ütemezetten szállítani” – mondja az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!