3p

Hozzá kell nyúlni a jövő évi költségvetéshez - ismerte el kérdésünkre Gulyás Gergely.

Az idei költségvetést már nem, de a jövő évit lehet, hogy módosítani kell a parlament őszi ülésszakán

- közölte kérdésünkre Gulyás Gergely a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Gulyás Gergely. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt a megváltozott makrogazdasági feltételekkel - idén a tervezettnél gyorsabb a gazdasági növekedés, magasabb az infláció - indokolta. Az idei inflációval kapcsolatban elmondta, hogy a jegybank frissített inflációs jelentésében közölt 4,5-4,6 százalékot tekinti irányadónak a kormány. Érdemes felidézni, hogy eredetileg 3 százalékkal terveztek, az eltérés tehát jelentős.

Ami a béreket illeti, Gulyás szerint a munkaadók nem támasztanak 5-6, vagy akár 8 százalékos adócsökkentést (a szochónál) a jövő évi minimálbér-emelés feltételeként, mint ami lapunk munkatársának kérdésében szerepelt (s amit a sajtóban megjelent nyilatkozatokból szedtünk).

Ez az állítás azt sejteti, hogy a kormány ennél mérsékeltebb szochó-csökkentést tart elfogadhatónak 2022-ben. Mindazonáltal ez lehet az egyik olyan tétel, ami miatt módosítani kell a 2022-es büdzsét.

Kérdésünkre azt is elárulta a miniszter, hogy

jövőre emelni fogják a közmunkás bért, mégpedig a minimálbérhez igazodva, ahogy arra korábban is sor került

- bár, mint idézett írásunkban jeleztük, a közmunkás bért nem emelték minden évben, szemben a minimálbérrel. Az emelés pontos mértékét azonban nem közölte.

Elmondta azt is, hogy készülhet egy új adócsomag az őszi ülésszakra, amely egy jelentős és több kisebb jelentőségű módosítást fog tartalmazni, de részleteket erről nem közölt.

Kérdeztük a friss gázszállítási szerződésről, hogy mennyibe kerül egy évben az országnak a beszerzés, és mennyibe fog az új megállapodás hatályba lépését követően, amire azt a választ kaptuk, hogy erről nem nyilatkozhat,

de jelentősen jobb helyzetet biztosít az új szerződés.

Amely minden olyan kedvező feltételt tartalmaz, amelyet a most kifutó kontraktus is - ezt már arra a kérdésünkre mondta, hogy az adott évben fel nem használt gázt átvihetjük-e egy későbbi időpontra (erre a lejáró szerződés módosítása teremtette meg a lehetőséget az előző évtized közepén). Ez alapján tehát a továbbiakban sem bukjuk el a fel hem használt kontingenst.

Maradva az energetikánál, rákérdeztünk a gigaberuházások - köztük Paks II. - előrehaladására. A miniszter az utóbbira tért ki részletesebben:

szerinte az atomerőmű bővítésének munkálatai a következő ciklusban kezdődhetnek el, majd a legutóbb 2029-ben meghatározott határidő tarthatóságát firtató kérdésünkre azt felelte: "Meglátjuk".

Az erőmű két blokkját eredetileg 2024-2025 táján kellett volna átadni, de ez a határidő elég hamar feledésbe merült.

A miniszter több kérdést is kapott a pedagógusok bérhelyzetéről, Gulyás válaszaiból kiderült, hogy januártól szinte biztosan lesz béremelés a körükben - erről egyetértés van a kormánypárti frakcióban -, annak mértékéről azonban még nincs döntés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!