5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A miniszterelnök tavaly szeptemberben jelezte: a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági, munkaerőpiaci problémák miatt szükséges a közfoglalkoztatotti bér emelése. A munka nélkül maradtaknak ugyanis ez az egyik lehetőség, hogy el tudjanak helyezkedni. A reménykeltő hangulatnak egy cinikus lépés vetett véget.

A gazdaságot illetően a beruházás-fejlesztés van fókuszban, további lehetőség, hogy az állam vegyen fel dolgozókat, harmadikként pedig marad a közmunka, amelyben muszáj lesz béreket emelni jövőre - hangsúlyozta Orbán Viktor még tavaly szeptember végén a TV2 Tényeknek adott interjújában.

A bejelentés némiképp meglepően hatott, hiszen a közfoglalkoztatást már a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámának és karanténidőszakának idején lehetséges elhelyezkedési alternatívának tartotta a kormány. Sőt, ezzel nyugtatta az állásukat vesztőket, hogy a piac vagy az állam ad munkát az érintetteknek. Akkor még szó se volt a közmunkásbérek emeléséről. Bár a szeptemberi bejelentéssel is hónapokat késett a kormány, ha pedig a 2021-es hatályba lépést nézzük, akkor még többet is.

A kép illusztráció (Fotó: MTI)A kép illusztráció (Fotó: MTI)

Egy december végi kormányinfón már érdeklődtünk arról Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy mekkora emelésre lehet számítani. A miniszter akkor gyakorlatilag kitért a válasz elől arra hivatkozva, hogy előbb megvárják a minimálbér-emeléssel kapcsolatos megegyezést. A válasz azonban így is jelzésértékkel bírt, miszerint a mostani emeléssel nem tervezik kompenzálni a közmunkás bér befagyasztása miatti értékvesztését. Ezeket a béreket 2017 óta nem emelte a kormány, annak összege bruttó 81 530 forinton stagnált.

Január 24-én a felek végül aláírták a 4 százalékos minimálbér-emelésről szóló megállapodást, így a szerdai kormányülésen már meg is született a közmunkás bérek idei értékére vonatkozó javaslat. Gulyás Gergely bejelentése szerint a közmunkás alapbér 85 ezer forintra, a garantált bér pedig 110 ezer forintra emelkedik.

Ez 4,2 százalékos növekedést jelent. Ugyan a 2021-re várt infláció 3,5-3,6 százalékos mértékét meghaladja, ami azt jelenti, hogy látszólag némi reálszintű növekedést elkönyvelhetnek az érintettek.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.