<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Még meg sem száradt a tinta a Gazprommal aláírt gázszállítási szerződésünkön, máris komoly diplomáciai vita van kialakulóban miatta: az ukránok a Bizottsághoz fordulnak, Szijjártó bekérette a nagykövetet.

Szijjártó Péter a Facebookon tette közzé: mélységesen felháborítja az ukrán kormány azon döntése, mely szerint az Európai Bizottságnál támadják meg a tegnap a Gazprommal megkötött, összesen 15 évre szóló gázszállítási szerződésünket. A külgazdasági miniszter ezért gyorsan világossá szeretne tenni pár dolgot.

Egyrészt azt, hogy 

"Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg"

- írja a miniszter, Másrészt szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartják, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését.

Harmadrészt pedig úgy látja: barátságtalan ez a lépés azon sok támogatás (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott. 

"A szuverenitásunk megsértésére tett kísérletet kikérjük magunknak, az ukrán nagykövetet mára a Külügyminisztériumba bekérettük"

- írja Szijjártó Péter.