<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Azt követően pedig az oltás is azonnal megkezdődhet – jelentette be az operatív törzs mai tájékoztatóján a tisztifőorvos. 

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs mai tájékoztatón elsőként ismertetett két, mától érvénybe lépett védelmi intézkedést, amelyekről már lapunk is beszámolt.

A kormány ma megtiltotta a Nagy-Britanniából – menetrendszerűen, vagy azon kívül – érkező polgári repülők magyarországi leszállását; kivételt csak a veszélybe került légijárművek esetében tesznek. Az ok az Angliában megjelent és mutálódott koronavírus gyors szigetországi terjedése.

Ma jelent meg a Magyar Közlönyben és vált ezáltal hivatalossá az a kormánydöntés is, mely szenteste idejére felfüggeszti a most még érvényben lévő kijárási tilalom szabályait.

Az elmúlt 24 óra rendőri intézkedései

A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 244 esetben történt rendőri intézkedés, a tízezer főt meghaladó népességű városokban az önkormányzati szabályokat megszegők esetében ez a szám 236. Ebből 33 figyelmeztetés, 116 helyszíni birság, a többi pedig feljelentés.

Tömegközlekedési eszközön a maszkviselés szabályainak megszegése miatt egy ember ellen lépett fel a rendőrhatóság, a kereskedelmi egységekben ugyanez miatt pedig 7 esetben történt intézkedés. 

Az elmúlt egy napban egy pécsi sörözőt és egy újpesti presszót zárattak be, előbbit 30, utóbbit 7 napra, szintén a szabályok megszegése miatt.

A kijárási tilalmat megszegők esetében 296 rendőri intézkedést foganatosítottak a hatóságok az elmúlt 24 órában, míg a tranzitálási szabályokat megszegőkkel szemben 88 rendőri intézkedés történt.

Örömhír

Müller Cecília tisztifőorvos ma – saját megfogalmazása szerint – egy örömhír bejelentésével kezdte tájékoztatóját.

Mint mondta, óriási lépést tettünk a járvány megfékezésében azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kiadta az engedélyt az első vakcinára, mely – értelemszerűen – Magyarországra is érvényes. 

A két ünnep között érkezik Magyarországra az első vakcinaszállítmány, ezt követően pedig az oltás is azonnal megkezdődhet – mondta Müller Cecília. 

Mivel az oltással először csak az egyéni védettség alakul ki, addig, amíg a társadalmi szintű védettség meg nem valósul, fenn kell tartani a most is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket.

Hogy járványügyi szinten is eredményes legyen az intézkedés, a népesség 60 százalékának kell megkapnia az oltást – mondta Müller Cecília. 

Az egyéni szintű teljes védelemhez két adag beadása szükséges, három hét eltéréssel. 

Első körben az egészségügyi dolgozók oltása történik meg, erre 5000 adag vakcina áll majd rendelkezésre. Az országos tisztifőorvos arra kérte az érintetteket, hogy éljenek a lehetőséggel, bár maga az oltás továbbra is önkéntes alapon történik. 

Müller Cecília elmondta, hogy a vakcinára vonatkozó összes, és teljes információt tartalmazó úgynevezett alkalmazási előirat az oltással együtt megérkezik Magyarországra, ennek alapján pedig bárki el tudja majd dönteni, be akarja-e magát oltatni. 

Mint fogalmazott, bízik abban, hogy 27-én el lehet kezdeni beadni az oltásokat. 

Tájékoztatott arról, hogy eddig több mint 300 ezren regisztráltak a kormány oltáshonlapján, mint mondta, ez nagyban segíti a tervezést, és továbbra is mindenkit arra bíztatott, hogy jelentkezzenek. Megköszönte a regisztrálást azoknak is, akik levélben küldték vissza a válaszukat. 

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy bár a vakcina úgynevezett alkalmazási előirata minden információt tartalmaz az oltóanyaggal kapcsolatban, az egyéni kockázatokat minden esetben az orvosnak kell mérlegelnie a beadáskor. 

Ismertetve a legfrissebb járványügyi adatokat, Müller Cecília kiemelte, hogy csak az új fertőzöttek számában lehet javuló tendenciát felfedezni, a többi adat még mindig elég rossz, így addig, amíg meg nem történik a népesség 60 százalékának beoltása, az érvényben lévő szigorú járványügyi szabályokat be kell tartani. Ez fokozottan vonatkozik a közelgő karácsonyi napokra, és mindenkit kért is a nagyobb figyelemre.

A szociális intézményekben összeállították a biztonságos kapcsolattartás lehetőségeit lehetővé tevő szabályokat – mondta Müller Cecília –, ez pedig az ünnepek alatt is biztosítja a biztonságos találkozást a szeretteinkkel. Ha viszont az ápolt eltávozik egy adott intézményből, akkor rá ismét az „új felvétel” szabályai lesznek érvényesek. 

Gulyás Gergely már megválaszolta 

Kiss Róbert a tájékoztató végén úgy fogalmazott, hogy mivel „Gulyás Gergely a kormányinfón már kimerítően megválaszolta az újságírói kérdéseket”, így erre már az operatív törzs tájékoztatóján nem került sor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.