2p

A koronavírus időszakában különösen fontos, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

Az elmúlt évektől eltérően 2020/2021-ben már mindenki számára elérhető az ingyenes influenzaoltás, amely a mai naptól kezdve már biztosan ott van a háziorvosoknál.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatói során többször is hangsúlyozta hogy senki se induljon el a háziorvoshoz előzetes egyeztetés nélkül, célszerű telefonon időpontot megbeszélni a fertőzésveszély miatt. Müller Cecília szerint gyakori az is, hogy a háziorvosok rendelési idő előtt vagy után oltanak ugyanezen indok miatt.

Az első napokban biztosan nagyobb lesz az érdeklődés, így eltarthat egy ideig, míg időpontot kapunk, ám a tisztifőorvos szavai szerint folyamatosan figyelik a készlet alakulását, és szükség esetén átcsoportosítják azt oda, ahol többen igényelnék az oltást, így elvileg nem kell attól tartani, hogy nem jut vakcina mindenkinek.

Milyen oltást kaphatok?

A hvg cikke szerint  - ami egybevág a lapunkhoz eljutott értesülésekkel - eredetileg úgy volt, hogy a háziorvosok a háromkomponensű 3Fluart vakcinát adják be a jelentkezőknek, de időközben kiderült, hogy az állam felvásárolta a Sanofi által gyártott influenza elleni oltás, a négykomponensű Vaxigrip Tetra magyarországi készletét, ezért sem a patikákba, sem pedig a magán oltóközpontokba nem került a vakcinából. Mind a Vaxigrip, mind a 3Fluart hatásos, azonban a 3 éven aluli, valamint más szempontból kockázati csoportokba tartozó gyermekek számára csak a Vaxigrip adható.

A lap által megkérdezett szakértők a felvásárlással kapcsolatban azt valószínűsítik, hogy a hatóságok így akarták biztosítani, hogy a Vaxigrip minden gyerek és kockázati csoportok számára elérhető legyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!