<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kelet Felcsútjaként elhíresült Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban egyáltalán nem állt le az élet a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején sem. Látszólag a legfontosabb kérdések, úgy mint a sportberuházások, ekkor is napirenden voltak, sőt.

A volt fejlesztési miniszter, Seszták Miklós városa láthatóan nemcsak akkor gyarapodott, amikor a térség országgyűlési képviselője miniszteri posztot töltött be. A 2018-as választások után sem állt le a fejlődés, sőt, információink szerint a kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet idején sem jutott kevesebb figyelem a város sportinfrastruktúrájára.

A közbeszerzési hatóság adatbázisában leltünk rá arra az eljárásra, melyet május 14-én írt ki Kisvárda Város Önkormányzata "multifunkcionális csarnok parkoló" építésére. Az ajánlattételre nem hagytak túl sok időt, mivel arra csak 11 napjuk volt az érintetteknek, május 25-én déli 12 óráig. A projekt az előzmények ismeretében egészen meglepő, mivel ezeket a parkolókat a helyrajzi szám alapján a stadion környezetében alakítanák ki, ahol nemrég építettek egy olyan nagy befogadóképességű parkolót, ami még a Puskás Stadion parkolójánál is nagyobb.

A jelek szerint azonban a kialakított közel 800 férőhely kevésnek bizonyult, most ugyanis további 43 dolgozói és vendég parkolót létesítenek, amiből kettő mozgássérült parkoló lesz. Emellett további 2 buszparkolót alakítanának ki, úgy, hogy a korábbi projekt során 13 buszparkolót építettek meg.

Kisvárdai stadion (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)Kisvárdai stadion (Fotó: Székely Sarolta, mfor.hu)

Információink szerint az eljárás kiírása még a helyi képviselő testület tagjait is meglepte. Mint az ismert, a veszélyhelyzet idejére a polgármesterek jogot kaptak arra, hogy a testület összehívása nélkül is döntéseket hozzanak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a testületi tagokat a terítéken lévő témákról, illetve a döntésekről ne kellene tájékoztatni, adott esetben a véleményüket kikérni.

Az eljárást összegző dokumentum szerint a parkoló kivitelezésére mintegy 96,5 millió forintja van az önkormányzatnak. Ajánlattételre öt gazdasági szereplőt kértek fel:

  • a VNYH-BAU Kft.-t,
  • az MB Épszer Kft.-t,
  • a Négyen 2002 Mérnöki Kft.-t,
  • az MHM Product Kft.-t,
  • valamint a KERMI-SZOLG Kft.-t.

Közülük azonban csak két társaság nyújtott be ajánlatot, az MB Épszer Kft. a rendelkezésre álló összegnél drágábban, 104,4 millióért, az MHM Product Kft. pedig az önkormányzat forrásánál 14 millióval kevesebbért, 96,3 millióért alakítaná ki a szükséges parkolókat. Bár ez egyelőre csak az eljárást összegző dokumentum, az árak alapján jó eséllyel a Seszták Miklóshoz közel álló cég, az MHM Product lesz a nyertes vállalkozó. A cég a Mikucza-család érdekeltségbe tartozik, számos projektben vesz részt Kisvárdán.

hirdetés

Azonban nem ez az egyetlen projekt, ami az elmúlt hetekben, hónapokban "napirenden" volt. Helyi forrásaink szerint a kisvárdai fociklub öt nagyméretű, személyszállításra alkalmas járművének külön buzsgarázst építenek a város északi részén, vagyis a stadion tágabb környezetében.

A napokban újabb sportberuházásról is sikerült megállapodni, ami szintén nem kapott nagy visszhangot, az mindössze egy helyi vállalkozó Facebook-bejegyzéséből derült ki, amit végül a polgármester is megosztott.

Május 21-én Leleszi Tibor polgármester, Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője a helyi vállalkozókkal tartott egyeztetést "a járvány, annak gazdasági hatásai, és az újrakezdés lehetőségeiről". Ennek során a város küzdősport egyesületének jövőjére is kitértek. Mint az a bejegyzésből kiderült, hamarosan újabb sportlétesítménnyel gazdagodhat a város, mégpedig a küzdősportok házával.

"ami külön nagy öröm, azt hiszem nem kizárólag a küzdősportok szerelmeseinek, hanem minden sportszerető honfitársunknak, Kisvárdán hamarosan még ebben az évben megnyílik a Küzdősportok háza! Ringgel, tatamival."

A beruházással kapcsolatban az egyeztetések tovább folytatódnak a szükséges felszerelésekről és a beltér kialakításáról. A hírt elsőként a kisvárdai kötődésű Szilvási Tibor, magyar és nemzetközi küzdősport-bajnok osztotta meg a Facebook-oldalán. A városban nevéhez kötődik a Harcosok Klubja - Szilvási Team, mely kick- és thaibox edzéseket tart a küzdősportok iránt érdeklődőknek.

Arról, hogy a most felsorolt beruházások milyen és mekkora forrásból valósulnak meg, egyelőre nincsenek információink.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.