2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Virág Barnabás Washingtonból üzent haza.

Óriási előrelépést értek el a feltörekvő országok jegybankjai a monetáris döntéshozatal és kommunikáció terén, amiben a magyar jegybank élen járt, és aminek eredményei meglátszottak abban, hogy az elmúlt évek globális válságsorozata közepette is sikeres volt a stabilitás fenntartása - jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Washingtonban az MTI-nek, miután részt vett a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén.

Virág Barnabás általános tapasztalatnak nevezte, hogy 2022. után az ukrajnai háború, az energiaválság, és a globális inflációs hullám kezelésében a stabilitás megőrzésének kulcsa a jegybankok megfelelően időzített és kellően határozott lépése volt. Nemzetközi összehasonlításban a Magyar Nemzeti Bank az egyik elsőként lépett, és ezzel megfelelő alapot teremtett az infláció sikeres csökkentésének 2023-ban - jegyezte meg.

Virág Barnabás szerint nyugodt, kiszámítható, türelmes, óvatos gazdaságpolitikát kell folytatni
Virág Barnabás szerint nyugodt, kiszámítható, türelmes, óvatos gazdaságpolitikát kell folytatni
Fotó: YouTube / Magyar Nemzeti Bank

Hozzátette, hogy a washingtoni tárgyalásai során nem csak a magyar inflációcsökkentési program volt téma, de a folyó fizetési mérleg gyors javulása is, amely tavaly már többletet mutatott.

Virág Barnabás megemlítette a devizatartalék nagyságát, amely az elmúlt egy évben jelentős mértékben, mintegy harmadával nőtt, 46 milliárd eurót meghaladó összegre. Megállapította, hogy a jelenlegi világgazdasági környezetben a jegybankok egyre nagyobb mértékben aranyban képzik az országok tartalékait, a Magyar Nemzeti Bank pedig az egyik első volt, amikor 2018-ban megkezdte a magyar aranytartalék feltöltését. Ez az elmúlt hat év alatt harmincszorosára nőtt, eléri a 94,5 tonnát - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a stabilitás fenntartásához az eredmények megőrzésére is szükség van, így a jegybanknak a kormányzattal összefogva továbbra is aktívan kell küzdenie az infláció ellen, és "nyugodt, kiszámítható, türelmes, óvatos" gazdaságpolitikát kell vinni. 

Megjegyezte, a washingtoni tanácskozások egyik kulcskérdése volt a versenyképesség, ennek elemeként az, hogy a gazdaságok milyen gyorsan lesznek képesek átállni a 21. századot meghatározó technológiákra, amelyeket a digitalizáción és a zöld energiaforrásokon alapulnak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!