4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Bár javulnak a koronavírus-számok, de még nem tart ott a járvány lecsengése, mint tavaly nyáron, amikor megszűnt a veszélyhelyzet. Most szeptember végéig hosszabbították meg az Orbán-kormány kivételes jogköreit.

Az ellenzék ugyan egységesen nemmel szavazott, de a Fidesz-KDNP parlamenti többsége megszavazta, hogy őszig maradjon a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. A kormánypárti érvelés szerint a hosszabbítás indoka, hogy a járvány még nem ért véget, az új vírusvariánsokra figyelemmel nyáron is szükség van a védekezésre, a gyors és hatékony intézkedésekre az emberek egészsége és a gazdaság védelme érdekében. Ugyanakkor a kormány a törvényben jelzettnél korábban is megszüntetheti a veszélyhelyzetet. Ennek apropóján átnéztük, hogy mikor is kezdődött ez a veszélyhelyzet.

Marad a veszélyhelyzet Fotó: FacebookMarad a veszélyhelyzet Fotó: Facebook

Már több mint egy éve velünk van a veszélyhelyzet. Tavaly március 11-én jelent meg a koronavírus miatt veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet, amely a veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytagként Orbán Vikor miniszterelnököt jelölte ki. A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. Az első hullám szerencsésen ellaposodott, ezért június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, ugyanakkor a kormány kihirdette a járványügyi készültséget hat hónapra.

A második hullám azonban közbeszólt és újra veszélyhelyzet lett. November 4-én megjelentek a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek. Az alkotmány szerint a kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. E rendeletek tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - meghosszabbítja a hatályukat.

Azóta folyamatosak ezek a meghosszabbítások. Először november 10-én minden frakció megszavazta, hogy 90 napra felhatalmazzák a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát meghosszabbítsa. Ez a választásokat is érinti:

  • a veszélyhelyzet megszűnése utáni napig időközi választás nem tűzhető ki
  • a veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás sem kezdeményezhető, a már kitűzött referendumok elmaradnak.

A veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek hatályát februárban hosszabbították meg újabb 90 nappal, ez május 23-án jár le. A most megszavazott újabb hosszabbítás a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napot jelenti. Az elmúlt években az őszi ülésszak első napját nem nagyon tartották meg szeptember 15-e előtt, ez alapján szeptember végén járhatna le az újabb hosszabbítás.

Az ellenzék szerint a kormány eddig arra használta fel a veszélyhelyzetet, hogy gazdaságilag ellehetetlenítse az önkormányzatokat, miközben a bajba jutott munkavállalóknak, kisvállalkozásoknak nem segített, ezért nem támogatta a hosszabbítást.

A veszélyhelyzetet korlátlan alkalommal meg lehet hosszabbítani, erről a kormány kezdeményezése után a parlamenti többség dönt. Ezt tapasztalhatjuk a migráció esetében is: februárban szavazták meg a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítását fél évvel, ami már 2016 márciusa óta tart.

Jelenleg már az Operatív Törzs szerint is a harmadik hullám lecsengő szakaszában vagyunk: már 4,7 millió embert legalább egyszer beoltottak, ma reggeli adatok szerint 382 új beteget találtak, a kórházakban pedig szerencsére már csak 2197 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. Amikor tavaly nyáron megszűnt a veszélyhelyzet, akkor már csak 210-en voltak kórházban, illetve 16 beteg volt lélegeztetőgépen. Most még tehát nem tart ott a harmadik hullám lecsengése, mint amikor tavaly az első hullám után megszűnt a veszélyhelyzet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.