3p

Nem fog megtörni a jég Brüsszelben, miközben az idő vészesen fogy. 

A Szabad Európa értesülései szerint úgy tűnik, hogy a magyar kormány által május második felében Brüsszelnek törvénytervezetek formájában megküldött két ajánlat egyike sem felel meg a brüsszeli kívánalmaknak, mindez további időigényes egyeztetéseket vetít előre a szeptembertől induló új Erasmus-ösztöndíjakat blokkoló alapítványi kuratóriumok (KEKVA) és a jogállami feltételességi eljárásban támasztott többi feltétel teljesítésének ügyében.

A portál hangsúlyozza, hogy bár az Európai Bizottság még dolgozik a magyar kormánynak küldendő válaszokon, jó okkal feltételezhető, hogy a május második felében két egymást követő napon megküldött magyar ajánlatok egyik kérdésben sem törik meg a jeget.

A cikk szerint ugyanis a jogállami feltételességi eljárás lezárásának feltételeit illetően a nem igazán fajsúlyos dossziéknál előrelépést állapíthat meg a brüsszeli testület, az igazán fontos kérdésekben még messze nem felel meg az elvárásoknak a kormány által elküldött csomag (service package).

Az ez előtti, még márciusban elküldött átfogó magyar javaslatok (az eljárásban beazonosított és 21 szupermérföldkőre lefordított 17 probléma) egy zöldtől a mélyvörösig terjedő színskálán sötétnarancs értékelést kaptak, ami szinte egyenlő a teljes elutasítással. Az ugyanezen témákra vonatkozó május végi újabb magyar csomag ehhez képest a konkrét kérdéstől függően a sárga és a sötétnarancs színskála között mozoghat majd – áll a Szabad Európa cikkében.

Nem lesz ez így jó. Fotó: Depositphotos
Nem lesz ez így jó. Fotó: Depositphotos

Nem jutnak egyről a kettőre a vagyonnyilatkozatok kérdésében

A portál szerint továbbra is a vagyonnyilatkozatok esetében állnak a legtávolabb egymástól az álláspontok, és ezen a területen a kormány legújabb javaslatai sem hoztak előremozdulást, hiszen sok a nyitott kérdés, például az is, hogy a független Integritás Hatóság (IH) ellenőrizhesse-e a magas rangú politikusok és köztisztviselők vagyonnyilatkozatának valódiságát, ahogy azt az Európai Bizottság szeretné.

Az egyetemi ügyekben még nagyobb a baj?

A cikk szerint Brüsszelben emiatt továbbra is rendkívüli módon aggódnak az alapítványi egyetemek ügyében, ahol bár kormány több hónap után, május második felében megtette ellenajánlatát a bizottság márciusi javaslatára, ez a Szabad Európa értesülései alapján nem elég a vita lezárásához.

Ugyan az igaz, hogy a kormány elfogadta a Brüsszel által a kuratóriumi tagságból kizárandónak tartott hat kategóriát, de még a polgármesterekre is kiterjesztette, továbbra is fenntartaná a kétszer hat éves mandátumot az egyetemek kuratóriumában. Ez azonban még egy olyan hiányosság, amin túl lehetne lépni, de a cikk szerint a magyar javaslat hallgat a kuratóriumi tagságra feljogosító kritériumokról.

Az idő pedig fogy, hiszen július 18-ig hozzák meg a végleges döntéseket a szeptemberben induló új Erasmus-ösztöndíjakról, eddig pedig a kormánynak be kellene terjesztenie egy végleges, elfogadható verziót. Johannes Hahn, a dossziéért felelős uniós költségvetési biztos az utóbbi időben már számos fórumon figyelmeztetett arra, hogy a halogatásnak az lesz a vége, az alapítványi rendszerben működő egyetemek diákjai lemaradhatnak az Erasmus-ösztöndíjakról.

(Szabad Európa)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!